#Uitvoering

Kwaliteit checken van droog en traditioneel gemetselde spouwbladen

Montage clickbrick Wkb checklist (foto Wienerberger)

Wienerberger heeft haar eigen Wkb-checklist toegevoegd aan het online platform Wkb-checklist.nl, een initiatief om te helpen de kwaliteit van de verwerking van de bouwproducten te borgen. De fabrikant van gemetselde buitenspouwbladen heeft diverse controlepunten gevat in twee lijsten: voor buitenspouwbladen van droogstapelsystemen en buitenspouwbladen van traditioneel metselwerk (lijm of mortel).

Wienerberger wil ervoor zorgen dat de verwerkers van de buitenspouwbladen in alle projectfasen gereed zijn voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Daarom zet de leverancier alle controlepunten in logische werkvolgorde onder elkaar in haar Wkb-checklist.

Clickbrick

Voor het droog stapelen van bijvoorbeeld haar Clickbrick-systeem stelt Wienerberger in de voorbereidingsfase van het project vragen aan de verwerker over het benoemen van specifieke risico’s. Bijvoorbeeld op constructief vlak en de wijze van bevestiging van het binnenspouwblad aan de constructie. In de uitvoerende fase dient de verwerker vooral rekening te houden met een correcte toepassing van de vereiste luchtdichtheid van het spouwblad, de isolatieberekeningen en spouwanker- en dilatatie-adviezen. Verder is er veel aandacht voor een correcte montage van de latei en juiste toepassing van geveldragers en/of metselwerkondersteuningen. En uiteraard wordt gecheckt of het buitenspouwblad voldoende waterkerend is en aan esthetische eisen voldoet.

Traditioneel metselen

Voor de traditioneel gemetselde buitenspouwbladen komen de controlevragen- en punten grotendeels overeen met het droogstapelsysteem. Het onderscheid zit uiteraard in de afwerking; voldoen bijvoorbeeld de voegkleur en de wijze van metselen aan de gemaakte afspraken. Ventilatie, folies, afwateringsslabben in verband met de waterkerendheid zijn tevens belangrijke aandachtspunten die geborgd moeten worden.

Wkb-checklist

Lees hier meer over het nut van Wkb-checklisten van fabrikanten van bouw- en installatieproducten:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.