Productcase
#Uitvoering

Kwaliteitslijmen en –kitten die het milieu niet belasten

Lijmen, kitten en een PU-schuim voor alle toepassingen in de bouw zonder oplosmiddel en met de hoogste emissiecertificeringen: maak kennis met de Bostik Premium Aware producten. Ze zijn het antwoord op vragen van klanten, consumenten en eindgebruikers naar kwaliteitsproducten die het milieu niet belasten. Alle acht voldoen ze aan één of meerdere internationale kwaliteits- en milieukeurmerken.

De bouwindustrie richt zich steeds meer op duurzaamheid. Niet alleen in de ontwerp- en bouwfase, maar ook in de periode van het gebruik daarna. Duurzame gebouwen zijn beter voor het milieu en energiezuiniger in het gebruik dan die uit de traditionele bouw. Belangrijker nog: ze zijn gezonder voor de natuur, bewoners en gebruikers.

Als het hierbij over kitten, lijmen en duurzaamheid gaat, kent de industrie pittige vraagstukken. Voor Bostik, toonaangevend op het gebied van lijmen en afdichtingen, genoeg redenen om het assortiment onder de loep te nemen en met alternatieven te komen die werkelijk resultaat opleveren.

De roep en behoefte van klanten en toeleveranciers om een bijdrage te leveren aan een beter milieu neemt jaarlijks fors toe. Iedereen wil wonen en werken in prettige en leefbare gebouwen, waarbij de gebruikte materialen duurzaam moeten zijn en rekening houden met het milieu, de natuur en de gezondheid van bewoners en gebruikers. Dat levert een gezond binnenmilieu op, vrij van schadelijke stoffen, vocht en schimmels.

Certificering

Naast deze vraag naar meer duurzaamheid worden ook de regels voor het gebruik van lijmen, kitten en PUR-schuimen steeds strenger. Nieuwe en bestaande gebouwen krijgen te maken met aangescherpte regulering en vernieuwde certificeringen. Dat strengere overheidsbeleid zal zich de komende jaren verder ontwikkelen.

Veel sectoren en industrieën zijn al jaren bezig te verduurzamen, en ook de bouw is inmiddels om. In veel productgroepen en -categorieën heeft duurzaamheid een primaire focus gekregen. Ook in de beleids- en strategieplannen van Bostik wordt de rode draad gevormd door ‘groen’ en ‘duurzaamheid’. Bostik wil bijdragen aan bewustwording van iedereen in de keten en daarmee ook leiderschap tonen.

Met inmiddels 6.000 personeelsleden in meer dan 50 landen produceert Bostik innovatieve lijmoplossingen, die slimmer zijn en aangepast op de dagelijkse, veranderende levensstandaarden. Met slim worden breder inzetbare en sneller verwerkbare producten bedoeld met de hoogste kwaliteit, die na toepassing een zeer lange levensduur hebben.

Hoogste duurzaamheid en kwaliteit

Bostik beschikt sinds kort over een minder milieubelastend assortiment, de Bostik Premium Aware-producten, met de allerhoogste kwaliteit en de hoogste duurzaamheid.

Aware staat hierbij voor duurzaamheid die werkelijk gebruikers- en milieuvriendelijk is. Bovendien zijn deze producten geschikt voor LEED- en BREEAM-projecten en bezitten ze de hoogste emissiecertificeringen: EC1Plus, M1 en/of A+. De leverancier koos voor de meest innovatieve kwaliteiten, met een perfecte oplossing voor iedere toepassing en een lange levensduur. Dit is bereikt door schadelijke stoffen als ftalaat, oplosmiddel, weekmakers, APEO en MEG achterwege te laten.

Onder de noemer Premium wordt er op geen enkele manier ingeboet op kwaliteit. Met deze producten kunnen bouwers bovendien verschillende BREEAM-criteria punten halen, zoals op het gebied van binnenluchtkwaliteit, luchtdichtheid en geluidsisolatie.

Producten

Bostik stelt duurzaamheid en innovatie als belangrijkste USP’s voor het assortiment lijmen en kitten, gekoppeld aan een brede distributie. Dit zijn de Bostik Premium Aware producten:

  • A990 PREMIUM ACRYLIC: hoogwaardige ftalaatvrije acrylaatkit
  • A750 EXTERIOR ACRYLIC: hoogwaardige snel regenbestendige acrylaatkit
  • A975 PREMIUM PAINTABLE: unieke overschilderbare acrylaatkit
  • H980 HIGH TACK PREMIUM: constructie- en montagelijm met een zeer hoge aanvangskleefkracht zonder kans op vlekvorming
  • H750 SEAL’N’BOND PREMIUM: hoogwaardige hybride kit en lijm zonder kans op vlekvorming
  • H995 PREMIUM ALL-ROUND: hoogwaardige allround hybride kit
  • S960 SILICONE NON STAINING: hoogwaardige allround siliconenkit met lage modulus
  • P935 FOAM’N’FILL PREMIUM FLEX PRO: professioneel flexibel, thermisch en akoestisch isolerend PU-pistoolschuim

Uitdamping stoffen minimaal schadelijk

Op de markt zijn oplosmiddelhoudende lijmen verkrijgbaar die na gebruik en uitharding tot wel 45% verdampen. Dat zijn de vluchtige organische stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor mens en milieu door inademing of luchtverontreiniging. Bostik zorgt er met Bostik Premium Aware voor dat er zo min mogelijk stoffen uitdampen. De lijm in deze range verliest maximaal 2,5% van haar gewicht door uitdamping.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bostik.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.