#Uitvoering

Leren van specialisten over open BIM

Leren van specialisten over werken met open BIM? BIM-softwareleverancier Kubus start een roadshow met diverse gastsprekers, te beginnen op donderdag 19 april in Utrecht.

Hoewel open BIM al niet meer is weg te denken, krijgt Kubus veel vragen uit de markt. Terwijl het werken met open BIM veel voordelen biedt, zoals betere samenwerking, hogere modelkwaliteit en minder faalkosten.

In de openBIM Roadshow zullen specialisten hun ervaringen en kennis over open BIM delen. Aan de hand van direct toepasbare praktijkvoorbeelden geven zij inzicht in wat open BIM kan betekenen.

Gastsprekers zijn Lex Ransijn (Ransijn, voorheen BIM manager bij M.J. de Nijs), Mathijs Natrop (Solidu, buildingSMART Benelux), Leon van Berlo (TNO), Rob Roef (Graphisoft), Hans Hendriks (de BIMspecialist) en Ronald de Graan (Kubus).

Open BIM

De gedachte achter open BIM is dat iedere bouwpartij de software van zijn voorkeur moet kunnen gebruiken wanneer er gewerkt wordt aan een model. Uitwisselen van informatie tussen verschillende pakketten gaat dan via het gemeenschappelijke formaat IFC.

Lex Ransijn zei namens M.J. de Nijs in een artikel in Aannemer hierover: “Je kunt niet iedereen precies vertellen wat hij moet doen. Daarom dicteren wij alleen de basisstructuur, gebaseerd op open BIM IFC. We hebben architecten die werken met Vectorworks, betonleveranciers gebruiken Allplan, Tekla is er voor staalbouwers, Adomi voor installateurs, er zijn mensen die in Sketch Up werken – je hebt allerlei modelleerpakketten waar je een model in maakt, maar je wisselt ze uit met IFC. En daar hebben wij de coördinatie over.”

BIM basis ILS

Om het uitwisselen van informatie te verbeteren, hebben aannemers een aantal basisafspraken gemaakt, genaamd de BIM basis ILS.

Aanmelden seminars open BIM

De seminars zijn gratis te bezoeken. Kijk voor datums en het aanmeldformulier op de website van Kubus.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.