#Uitvoering / Partnercontent

Levensloopbestendig wonen

Levensloopbestendig wonen is een term die gebruikt wordt voor huizen waarin ouderen of mindervalide mensen op een veilige en comfortabele manier zelfstandig kunnen blijven wonen. Door een handicap, aandoening of ouderdom, kunnen dagelijkse handelingen steeds lastiger worden; van douchen en aankleden tot het huishouden.

Veel woningen zijn niet geschikt om in te blijven wonen als iemand minder mobiel wordt. Dit kan een oncomfortabel en onveilig gevoel geven. In de badkamer staat bijvoorbeeld een douchebad combinatie waarbij iemand eerst in bad moet stappen om te kunnen douchen. Omdat het bad of de badkamervloer nat kan zijn, is de kans op vallen groot. Maar denk ook aan een huis waarbij de slaapkamer zich op de eerste verdieping bevindt en het toilet op de begane grond. In dit geval moet iemand s’ nachts naar beneden om naar het toilet te gaan. Dit brengt onnodige valrisico’s met zich mee.

Levensloopbestendig bouwen

Steeds meer bouwbedrijven nemen de levensloopbestendigheid mee in het bouwproces. Bij de bouw worden zoveel mogelijk valrisico’s weggenomen. Én er worden aanpassingen gedaan om de woning comfortabeler te maken voor ouderen. Deze aanpassingen doen niet af aan de uitstraling van het huis. Een moderne nieuwbouwwoning kan net zo goed een aangepaste levensloopbestendig woning zijn.

Bij nieuwgebouwde levensloopbestendige huizen wordt er extra veel aandacht besteed aan trappen en badkamers. In die ruimtes is het risico om te vallen het grootst. Veel levensloopbestendige nieuwbouwhuizen zijn daarom gelijkvloers. Het valrisico op de trap is daarmee verdwenen. In de badkamer wordt rekening gehouden met het in- en uitstappen bij de douche. Vaak heeft de badkamer een inloopdouche zodat iemand niet kan struikelen over rand van de douchebak. Ook met de breedte van de gangen en deurposten wordt rekening gehouden, ze zijn breder dan bij normale huizen. Zo kan iemand ook met een rolstoel of rollator zich moeiteloos door het huis bewegen. Deze aanpassingen vallen niet op als eigenschappen van een seniorenwoning maar ze maken het wel makkelijker om langer in eigen huis te blijven wonen.

Levensloopbestendig verbouwen

Ook bestaande woningen kunnen aangepast worden voor later. De gangen kunnen niet zomaar verbreed worden, maar drempels kunnen wel worden verwijderd. En om het risico van de trap weg te nemen, kunnen er trapliften worden geïnstalleerd. Tegenwoordig bestaat er een traplift voor elke trap. Ook in bestaande woningen is de badkamer een plek waar veel stappen genomen kunnen worden. Zo kan de vloer worden behandeld met antislipmateriaal om uitglijden over een natte vloer te voorkomen. En de bestaande douche kan in veel gevallen worden vervangen door een inloopdouche.

Zowel nieuwbouwhuizen als bestaande huizen kunnen worden aangepast aan de veranderende behoeften van mindervaliden en ouderen. Zo kunnen zij die dat willen langer genieten van hun eigen vertrouwde huis én zelfstandigheid.

Dit artikel is partnercontent van Otolift.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.