HSB Bouw onderzocht verschillende manieren om kieren rond deur- en raamkozijnen goed af te dichten. Op een project van 40 woningen in Heerhugowaard kiest het bouwbedrijf nu voor een combinatie van flexibele PUR en een verkwastbare polymeer pasta.
Er staan al 40 woningen, ze bouwen er nu 40 en er komen er nog 80 aan in de volgende fase. “Ja, dat zijn aantallen waar je gelukkig van wordt”, grijnst hoofduitvoerder Jan Klarenbeek van HSB Bouw uit Volendam, uitkijkend op de bouwplaats in Heerhugowaard. De veertig woningen worden gebouwd in vier rijtjes van tien. Fundering op palen, ribcasettevloer plus gietbeton, kalkzandsteen muren, breedplaatvloeren en klapkappen – op zich niets bijzonders, zegt de uitvoerder.
Proefwoning
Strengere eisen met betrekking tot luchtdicht bouwen waren voor de aannemer aanleiding om eens uit te dokteren hoe nu het casco het meest effectief kierdicht kan worden gemaakt. En dan met name de naden tussen kalkzandsteen en de stelkozijnen. Welke manier werkt nu het best?
De basis was voor het bedrijf duidelijk: flexibele PUR. “Om daarmee te werken heb je wel een naad van minimaal 10 mm nodig”, zegt uitvoerder Ronald van Pooij, die het vergelijkend warenonderzoek deed in een proefwoning, overigens op een ander project. “Op basis van ervaring en rapporten weten we dat dat goed zit. Soms zit er echter maar 5 mm stelruimte tussen het kalkzandsteen binnenblad en de spouwlat, of zit het er koud tegenaan. Die toleranties zijn er nu eenmaal in de ruwbouw en die mogen er ook inzitten. De vraag is: wat doe je met die smallere kieren? Daarom hebben we een proefproject gedaan.”
Van Pooij vroeg monsters op bij allerlei leveranciers en probeerde die uit op vijf kozijnen in de proefwoning. “Pasta’s, tapes – we hebben van alles geprobeerd. Eén tape voldeed echt helemaal niet. Een andere weer heel goed, zonder te primeren, maar die was weer te arbeidsintensief om te verwerken en viel daarom af. De kosten van arbeid zijn nu eenmaal het hoogst.”
Polymeer pasta
De smalle naden die niet met flexibele PUR kunnen worden gedicht, worden nu gevuld met een gewone PUR, strak afgesneden en vervolgens overkwast met een nieuw product genaamd Blowerdoor Liquid Brush (leverancier is Plaka). Dit is een watergedragen polymeer pasta versterkt met vezels die zorgt voor een naadloos en luchtdicht membraan. HSB gebruikt dus een combinatie van twee producten, maar de pasta kan ook op zichzelf worden toegepast, zegt hoofduitvoerder Klarenbeek. Bij brede naden is dan een rugvulling van cellenband nodig. Stucwerk kan er direct op, ook dat was voor HSB Bouw een pre.
Van Pooij: “Uiteindelijk zijn we op deze combinatie uitgekomen. We hebben de ervaringen gedeeld met de andere uitvoerders van ons bedrijf. Of dit voortaan dé manier is? Niet per se: luchtdicht bouwen is een ontzettend actueel onderwerp en producenten zijn volop bezig met het ontwikkelen en verbeteren van producten, dus dat blijft een zoektocht.”
Uitvoering
Op de bouw zijn het overigens niet medewerkers van HSB Bouw die naden kierdicht maken. “Ik heb er geen mensen voor”, zegt Klarenbeek. De kierdichting wordt verzorgd door Everseal, van oorsprong een afdichtingsbedrijf. Luchtdicht bouwen staat de laatste tijd erg in de belangstelling, merkt ook applicateur Dirk Koning, die met een busje met daarin diverse producten de bouwplaatsen afgaat om de kierdichting te verzorgen. “Ik doe niets anders meer.”
Alle kierdichting gebeurt aan de warme kant van de woning. “Dat werkt makkelijker en brengt makkelijker aan. Aan de buitenzijde bij de kozijnen zit je met ankers. En het weer heeft dan te veel invloed.”
HSB Bouw houdt op het project een eigen norm aan van qv10 = 0,45 dm3/sm2, hoger dan de 0,6 die door de opdrachtgever werd vereist. De Blowerdoorproef heeft uitgewezen dat deze qv10-waarde is gehaald.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.