#Uitvoering

Luchtkanaal als opbouwsysteem op kanaalplaatvloer

Inbouw versus opbouw, te zien op de VSK. (Foto: Paul Diersen)

Ubbink heeft een luchtkanaal van 50 mm hoog op de markt gebracht dat kan worden weggewerkt in een cementdekvloer van 90 mm. Daardoor kunnen aannemers met kanaalplaatvloeren werken en hoeven niet vooraf alle leidingsleuven te worden uitgedacht.

De vraag naar balansventilatie neemt toe, waardoor er nadrukkelijker moet worden nagedacht over de positionering van de toe- en afvoerpunten van ventilatielucht en de integratie van het luchtverdeelsysteem in de (constructie-)vloer. In de werkvoorbereiding leidt dit vaak tot hoofdbrekens en tot kostbare oplossingen om het luchtverdeelsysteem alsnog op de juiste wijze in de vloer te integreren. Zeker in combinatie met kanaalplaatvloeren is het naderhand uitdenken van een zorgvuldig leidingverloop een ingewikkelde en kostbare opgave, zo stelt Ubbink in de uitleg van het Air Excellent systeem.

Luchtkanaal in dekvloer

De nieuwe flexibele variant in dit systeem, AE45sc, kan als opbouwsysteem worden toegepast. De luchtkanalen worden dan ingestort in de cementdekvloer. Die wordt dan wel wat dikker: 90 mm in plaats van de gebruikelijke 50 mm. Volgens een kostenonderzoek van bureau Develop inc. – dat dit AE45sc opbouwsysteem heeft vergeleken met een inbouwsysteem (ronde kanalen in een leidingplaat-/kanaalplaatvloer) – is het kostentechnisch iets voordeliger.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.