#Uitvoering

Mag het ietsje meer zijn …?

Voor degenen die al wat langer op deze aardbol rondlopen, klinkt de vraag of  “Het ietsje meer mag zijn” zeer bekend in de oren. Ook aan mij als lagere school leerling werd die vraag gesteld als ik voor moeder op de terugweg naar huis even een boodschap deed op het dorp. Slager Boterbloem in de Hoofdstraat lag de vraag voor op de tong.

Hij stelde die nog net niet alvorens ik de bestelling had doorgegeven of het briefje had overhandigd. Hij had een ruime hand van wegen, kun je stellen. Maar dat ietsje meer leverde hem met al die kleine beetjes bij elkaar een aardig stukje meer omzet op. Niemand zei toch ‘nee’ als de winkel vol stond met klanten? Hij wist precies hoe hij zijn kosten op een vriendelijke doch dringende manier kon beperken. Hij wist ook dat hij kosten moest maken en soms tegenvallers had. Hij hield zo de balans aardig in evenwicht. De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat ik altijd een plakje worst kreeg…, dus knikte ik, dat het ietsje meer mocht zijn.

Vreemd genoeg kwam dat beeld uit m’n herinnering naar voren, toen ik begin april een bericht van ABN-AMRO las naar aanleiding van het onderzoek ‘Verspilde moeite’. Het gaat daarin over faalkosten die in de bouw hardnekkig hoog blijken te zijn. Ze zijn onveranderd hoog, vier op de tien bedrijven schatten de faalkosten op 5% of hoger. Dat lijdt onvermijdelijk tot een miljarden verspilling en dat terwijl de winstmarges nog steeds zwaar onder druk staan. Onbegrijpelijk. Mijn reactie was toch: “Mag het ietsje meer zijn…?”

Stop, nu niet afhaken omdat uw reactie misschien is: “Daar heb je er weer één die het allemaal zo goed weet te vertellen, maar bij ons werkt dat allemaal niet.” Ik wil beslist niet de betweter uithangen. Maar stel dat uw omzet jaarlijks 10 miljoen euro is en uw winst 2% en u kunt ook nog eens 2% besparen op het terugdringen van faalkosten, dan levert dat twee ton meer rendement op. Nou daar zou ik niet vies van zijn, vandaar: “Mag het ietsje meer zijn…?”

Nu weet ik dat ik het probleem niet al te makkelijk moet voorstellen, zoiets van: dat doen we wel even. Bestrijden van onnodige kosten is geen eenvoudige zaak, aan den lijve ondervonden. Je hebt met anderen te maken, met niet opdagende onderaannemers, het weer, verkeerde leveranties, onverwacht meerwerk, ziekte, moeilijk bereikbare locatie en noem maar op. Je kunt ook niet alles van tevoren zo regelen, dat het hele bouwproces vlekkeloos verloopt. En, waar moet je beginnen?

Dat dilemma heb ik ook allemaal meegemaakt.

Toch zijn we erin geslaagd om een forse reductie van onnodige kosten te bewerkstelligen. Dat ging niet zonder de nodige inspanningen. Een grondige inventarisatie van het totale bouwproces bracht aan het licht dat er nogal eens wat misging; tweemaal binnendeurkozijnen bestellen, te weinig bestellen, aangevoerde materialen niet afdekken, waarom steeds meer uren besteed dan begroot, waarom zoveel opleverpunten, waarom het ziekteverzuim zo hoog, waarom niet prefab aanvoeren, waarom de kosten van materieelinzet zo hoog? Kortom met het evalueren en analyseren van het complete bouwproces in de loop van de tijd, kon er wel degelijk ietsje meer worden behaald. We legden ons niet neer bij de voortduring van die hardnekkige faalkosten en… we betrokken er ook alle betrokkenen bij en vroegen advies. Eindresultaat was niet alleen meer winst, maar ook grote genoegdoening. Je deed het niets voor niets.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Hoe is het Boterbloem gegaan? Ondanks de intrede van supermarkten, heeft de man op kousenvoeten zijn pensioen gehaald in zijn winkel en wellicht heeft hij zijn tekst: “Mag het ietsje meer zijn…?” ingelijst boven de bank gehangen en er tevreden naar zitten kijken. Ik weet het niet.Wel weet ik dat zijn streven naar ietsje meer volledig slaagde. Iedereen had het erover op het dorp en iedereen nam toch dat ietsje meer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.