#Uitvoering

Mechanische rei verplicht bij zandcementvloer

Vloerenbedrijven moeten investeren in een mechanische rei zodat fysieke overbelasting van medewerkers wordt voorkomen. Per 1 januari 2015 is gebruik van de mechanische rei – op enkele uitzonderingen na – verplicht.

Deze regel is het gevolg van afspraken tussen de sector Afbouw en de Inspectie SZW. Bijna 5 jaar geleden werd de bouw opgeschrikt door berichten over een verbod op het leggen van zandcementdekvloeren. Dat bleek genuanceerder te liggen. De NOA, FNV Bouw, CNV Vakmensen, ondersteund door het Technisch Bureau Afbouw en Arbouw, hebben veel tijd en geld gestoken in onderzoeken en oplossingen die het mogelijk maken dat vloerenleggers op een gezonde manier hun pensioen halen. Uiteindelijk is daar een afspraak met de Inspectie SZW uitgerold. Bij kleine oppervlakten mag handmatig leggen nog wel. Dat geldt ook als het technisch niet anders kan, zoals bij afschot. Het hele document met alle afspraken is te vinden op de website van de NOA.

De mechanische reien die in ieder geval met toestemming van de Inspectie SZW gebruikt kunnen worden, zijn de reien van LOMAR, MAI en Airone. Ook de robot van Lomar mag worden gebruikt in plaats van de mechanische rei.

(Foto via Noa.nl)

2 reacties op “Mechanische rei verplicht bij zandcementvloer

  1. Het gaat steeds beter met de airone en het is lichter werken ik werk bij rikkert van den berg ben nou bezig in Drachten

  2. Ik werk nou met de airone en ik vind dat het mooi gaat ik moet er nog wel goed mee hoevenen wand ik werk er nog maar een goede week mee

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.