#Uitvoering

Minder kracht zetten met ‘slimme’ lijmkam en pleisterspaan

Test verwerkbaarheid van tegellijm met behulp van een 'slimme' lijmkam. (Foto: Weber Beamix)

Saint-Gobain heeft een lijmkam ontwikkeld die uitgerust is met sensoren. Deze registreren hoeveel kracht een tegelzetter moet geven om tegels te verlijmen. Dochterbedrijf Saint-Gobain Weber Beamix zet dit slimme gereedschap in bij praktijktesten van diverse tegellijmen. Daaruit blijkt onder andere dat tegelzetters 20% minder kracht verbruiken bij het verwerken van een tegel met een lichtgewicht lijm van Weber Beamix.

Volgens Sasha Hens, productmanager tegelen bij Saint-Gobain Weber Beamix, heeft zijn werkgever tegelzetters acht verschillende lijmen laten testen op de verwerkbaarheid. Dat gebeurde uiteraard ‘blind’ met behulp van de bovengenoemde slimme lijmkam. “Tijdens de verlijming van de tegel registreren de sensoren, die overigens onzichtbaar in de lijmkam zijn verwerkt, hoeveel kracht de tegelzetter verbruikt. Die registraties worden weergegeven in een grafiek en daarvan wordt een berekening gemaakt. Bij onze lichtgewicht tegellijmen blijkt aantoonbaar dat er minder belasting van de pols, arm en ellenboog optreedt en beter te verwerken zijn dan de meest verkochte tegellijmen op de Nederlandse markt.”

Zwaardere grotere tegels

Een fysiek lichte verwerking van tegels wordt steeds belangrijker omdat de toegepaste tegels tegenwoordig steeds groter en zwaarder worden en verwerkers grotere oppervlakten moeten bestrijken. Daarom zet Saint-Gobain Weber Beamix vol in op licht verwerkbare lijmen om de arbeidsbelasting van tegelzetters te besparen.

‘Slimme’ pleisterspaan

Overigens heeft Saint-Gobain de sensoren niet alleen in de lijmkam geïntegreerd, maar ook in de pleisterspaan. Ook daarvoor geldt dat hoe minder kracht de stukadoor hoeft te zetten bij het smeren van de pleister, hoe beter het is voor zijn gezondheid. Net als bij de tegellijmen voert Saint-Gobain Weber Beamix ook testen van diverse pleisters uit met behulp van de sensortechniek.

Op deze manier hoopt de leverancier van tegellijmen en stucpleisters een database op te bouwen met geteste tegellijmen en pleisters en daarmee haar voordeel te doen bij productontwikkelingen. Overigens is de smart lijmkam en pleisterpaan niet in de handel verkrijgbaar. Volgens Hens zullen tegelzetters en stukadoors niet gauw zulk geavanceerd gereedschap aanschaffen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.