Praktijkcase
#Uitvoering

Mobiele zaagtafel bespaart vingers

Aan de mobiele zaagtafel is een Festool-stofzuiger gekoppeld.

Vladimir Yankov (36) schaft in juli de TKS80 zaagtafel van Festool aan. Nog geen twee uur later maakt hij kennis met de spraakmakende vinger sparende SawStop-techniek. De abrupte stop van het snel draaiende zaagblad, voorkomt een bloederig en traumatisch incident. ‘De TKS80 van Festool is meer dan een veilige machine.’

Aan het Slijkeinde in hartje Den Haag renoveert Vladimir Yankov een woning uit 1913. De ruim honderd jaar oude woning moet na de verbouwing weer de sfeer ademen van vroeger. In het midden van de huiskamer staat de TKS80, een zaagtafel waarop niet alleen Yankov werkt, maar ook zijn ingehuurde zzp’ers het hout op maat zagen.

Yankov is eigenaar van TempoBouw, een eenmanszaak die zich richt op huizenrenovatie, schilderwerk, badkamerklussen en allerhande timmerwerkzaamheden in woningen en gebouwen.

De 36-jarige bouwprofessional is een allround vakman en zoekt naar een mobiele zaagtafel voor allerlei klussen. Omdat hij al jaren werkt met schuurmachines van Festool, valt na een korte speurtocht op het wereldwijde web zijn oog op de TKS80. Bij Parket Groothandel PPC in Den Haag bekijkt hij de mobiele zaagtafel en gaat over tot aanschaf.

Mobiel

‘Op de dag van aanschaf merkte ik meteen hoe veilig deze machine is. Ik kwam bijna met mijn hand tegen de draaiende zaag aan, waardoor het zaagblad met grote snelheid in de tafel weg schoot’, aldus Yankov, wijzend op het topje van zijn pink. De TKS80 maakt gebruikt van de innovatieve en geïntegreerde SawStop-technologie. Bij contact met de huid stopt het zaagblad direct en schiet met grote snelheid naar beneden het werkvlak in. Hierdoor worden bloederige incidenten voorkomen.

Met een handige veiligheidsduwstok zaagt Yankov snel het hout op maat.

De veilige werksituatie van vandaag de dag staat in schril contrast met vroeger, toen Yankov als 12-jarige jongen onder toeziend oog van zijn vader met timmerwerken begon. Eerst als hobby, in een tijd en omgeving waar metselwerk de bouw in Bulgarije domineerde. Maar vandaag de dag eist hout steeds vaker de hoofdrol op bij bouwwerkzaamheden, zeker bij renovatie van oude huizen is de aanschaf van de zaagmachine dan snel te verklaren.

Voor Yankov is de TKS80 perfect. ‘De machine is mobiel en kan makkelijk mee in mijn Volkswagen Crafter. Ik kan hem in mijn eentje uit de bus halen. Door twee wieltjes bij de poten is de machine ook eenvoudig te verplaatsen op de locatie waar ik werk. Daarnaast is de werkhoogte instelbaar, zodat ik prettig kan werken.’

Verstekzagen

De hoogte van de zaag is in één omwenteling instelbaar van 0 tot maximaal 80 millimeter. De grote knop om die hoogte in te stellen, kan ook worden gebruikt om de zaag schuin te zetten zodat snel kan worden overgegaan tot verstekzagen. Yankov: ‘Dit werkt perfect. 45 graden is ook precies 45 graden.’

De accessoires van de TKS80 kunnen handig onder het werkblad worden opgeborgen. Zoals bijvoorbeeld een veiligheidsduwstok, waar Yankov graag mee werkt. ‘Met een lengtetafel, roltafel, verbreding of verlenging kan ik mijn zaagmachine nog uitbreiden. Voorlopig heb ik dat niet nodig. Maar als mijn klussen anders worden en ik merk dat ik te beperkt ben, dan ga ik zeker over tot aanschaf van een verbreding of verlengstuk.’

Stofzuiger

In de Haagse woonkamer waar de TKS80 zijn werkuren draait, staat ook een Festool-stofzuiger uit 2011 die is aangesloten op de zaagmachine. ‘De stof die met het zagen vrijkomt, wordt direct afgevoerd naar de stofzuiger. In de kamer waar ik zaag, schildert mijn collega deuren’, onderstreept Yankov de schone werking van de machine.

Yankov is blij met de TKS80. ‘De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed. Als ik de veiligheid op een schaal van 1 op 10 moet noemen, dan zeg ik 10+. Als opdrachtgever laat ik nu ook zonder zorgen de zzp’ers plaatsnemen achter de zaagtafel. De snelheid en betrouwbaarheid waar TempoBouw voor staat, geldt ook voor de Festool TKS80. We passen prima bij elkaar’.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Festool.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.