#Uitvoering

Module berekent bevestiging opdikking spanten

De Duitse schroevenfabrikant HECO-Schrauben heeft de HECO Calculation Software (HCS) 3.0 uitgebreid met een module die de bevestiging voor de opdikking van dakspanten berekent. Met de vernieuwde versie van de calculatiesoftware kunnen constructeurs, aannemers en timmerlieden werkzaamheden aan dakspanten berekenen en krijgen ze aanbevelingen voor het gebruik en de plaatsing van schroeven.

Met de vernieuwde HCS 3.0 tool van HECO-Schrauben kunnen constructeurs, aannemers en timmerlieden een gedetailleerde berekening maken voor werkzaamheden aan dakspanten, zoals opdikking. Met zo’n aanpassing kunnen bijvoorbeeld zwakke dakspanten in een bestaande dakconstructie duurzaam verstevigd worden, waardoor de kap niet in kan zakken. Het opdikken van dakspanten wordt vooral veel toegepast om ruimte te creëren voor het aanbrengen van dakisolatie.

Berekening in stappen

HCS 3.0 maakt de berekening voor de aanpassing van dakspanten in enkele logische stappen. Na invoer van parameters zoals de afmetingen van het gebouw en gegevens over de bestaande dakconstructie, wordt er informatie over de geplande werkzaamheden, in dit geval de opdikking gevraagd. Al bij de invoering van de gegevens stelt het systeem indien nodig controlevragen, waardoor fouten bij het invullen voorkomen worden. Bij het invullen van de postcode bepaalt het systeem automatisch de weersomstandigheden voor informatie over de belasting als gevolg van wind en neerslag. De software berekent de huidige belasting van de dakspanten en daarnaast de belasting van de dakspant na de opdikking. Wanneer de berekening is gemaakt worden de aanpassingen direct weergegeven. Daarna geeft de tool aanbevelingen voor het soort schroeven, de lengte, het aantal montagepunten en onder welke hoek de schroeven geplaatst moeten worden.

Met behulp van de tool krijgen bouwkundigen en constructeurs inzicht in de specificaties van een project. Ook timmerlieden en dakdekkers kunnen HCS 3.0 gebruiken voor het berekenen van de constructie, maar ze kunnen de informatie ook gebruiken als richtlijn voor de uitvoering van de montagewerkzaamheden en zelfs voor het samenstellen van de offerte.

Download

HCS 3.0 is beschikbaar voor de besturingssystemen Windows XP, Windows Vista en Windows 7 en kan van de HECO-site gedownload worden. HECO biedt regelmatig trainingen aan voor het gebruik van HCS 3.0. Meer informatie over de software, een gratis download, bestelmogelijkheden op CD-ROM, maar ook over de data voor de trainingen aan de HECO Academy is te vinden op de website www.heco-schrauben.de onder het tabblad service. De software en de updates zijn ook beschikbaar in het Nederlands.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.