Partnercontent
#Uitvoering

Modulewoningen met prefab vlaswanden

De modulaire flexwoningen in Bergschenhoek. De basis is een open stalen frame, ingevuld met VP54 wanden en een GP22 VO plafond van Faay.

In Bergschenhoek worden 132 flexwoningen gebouwd. De basis voor de woningen bestaat uit een open stalen frame. Voor de wanden en het dak wordt gebruikgemaakt van twee systemen van Faay: het prefab VP54 wandsysteem en het vrijdragende GP22 VO plafondsysteem.

Met de toestroom van Oekraïense ontheemden is ook de vraag naar woonruimte onvoorzien toegenomen. Deze extra vraag komt in een tijd waarin er al veel krapte op de woningmarkt is. Steeds meer gemeenten zijn op zoek naar duurzame flexwoningen om snel de druk op de woningmarkt te verlichten.

In een gezamenlijk project van de Gemeente Lansingerland, woningcorporatie 3B Wonen en Dura Vermeer en C3 Living, worden in Bergschenhoek 132 flexwoningen gebouwd en beschikbaar gesteld. Zij helpen hiermee niet alleen 150 Oekraïners aan een eigen plek, maar bieden ook 78 nieuwe huurders, die anders geen kans hadden gemaakt op een woning, een thuis.

Prefab, modulair en biobased

C3 Living gebruikt als basis voor zijn woningen een open stalen frame. Elke unit wordt rondom ingevuld met prefab biobased VP54 wanden en een vrijdragend GP22 VO plafond van Faay. Daar wordt een buitenwand van sandwichpanelen omheen geplaatst.

De VP54 is een niet-dragende binnenwand met een kern van vlas en een toplaag van gips. De vlaskern in de wand zorgt voor enorme stabiliteit en constructieve sterkte, geluidwerendheid, een goede brandwerendheid van 30 minuten, hoge stootvastheid en bijzonder hoge schroefvastheid (100 kg per spaanplaatschroef, 120 kg per houtdraadbout, zonder pluggen) over het gehele oppervlak. De wand bevat om de 20 cm een leidingschacht voor elektradoorvoer en is snel te monteren middels een veer- en groefverbinding. Door de toplaag van gips is iedere afwerking mogelijk.

Kwaliteit en snelheid

Snelheid in realisatie was bij dit project zeer belangrijk. Dat er ook voor het Faay GP22 VO plafondsysteem is gekozen is meer dan logisch. Het GP22 VO bestaat uit een dubbele gipsplaat met daartussen 2,5 mm spaanplaat en biedt met zijn stalen I-liggers een vrije overspanning tot 420 cm. Daarbij heeft het plafond een geluidsisolatie van 55 dB en is het 30 minuten brandwerend, wat een eis is om ze te kunnen stapelen. Ook zijn de panelen voorzien van vinyl, zodat er geen afwerking meer nodig is. Met de wanden en het vrijdragende GP22 plafond van Faay kan C3 Living de units compleet invullen zonder dat er al een buitenconstructie omheen of dak overheen zit.

Dit artikel is partnercontent van Faay.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.