#Uitvoering

Montage houten gevelbekleding: do’s and don’ts

Hout is een prachtig product om de gevel mee te bekleden, maar de verwerker moet wel goed beseffen dat het product waarmee hij werkt kwetsbaar is. Evan Buytendijk van het gelijknamige in hout gespecialiseerde ingenieursbureau IEB wijst op de do’s and don’ts bij de montage van houten gevelbekleding.

Een mooie houten gevelbekleding hangt in de eerste plaats af van het product zelf en hoe dat wordt aangeleverd. Houtkwaliteit, kwaliteit van bewerking (schaven, de aangebrachte profilering), vochtgehalte en de verduurzaming (thermisch of chemisch) maken verschil bij de vraag of een aannemer met een goed product aan de slag gaat. Stuk voor stuk zaken die in het voorstadium bij de leverancier spelen, waar een aannemer ook geen invloed op heeft. In de regel zit het met de kwaliteit van de producten ook goed, ziet houtspecialist Evan Buytendijk. “Houtleveranciers zijn daar steeds bekwamer in geworden. De aanwezigheid van een certificaat zegt daarbij vaak ook iets over de kwaliteit van het product.”

Opslag houten gevelbekleding

Anders is het gesteld met de opslag op de bouw en de verwerking van de houten geveldelen. Daar ziet Buytendijk in de praktijk nog wel eens wat tekortkomingen en daar heeft een aannemer wél invloed op. Zo maakt het bij de levering in de werkplaats of op de bouwplaats veel uit of het hout buiten gewoon maar wordt neergelegd, waar het blootstaat aan zon, regen en wind, of dat er een mooi afgedekte opslag is. Te veel regen kan leiden tot te vochtig hout. Te veel zon tot uitdroging. “Als je het deze zomer gewoon buiten zou laten liggen, krijgt het hout echt op z’n donder.”

Ligt het lang op de bouw, of wordt het materiaal vaak opgepakt en verlegd, dan is de kans dat het hout beschadigd raakt ook groter. Gesneden koek, zou je toch zeggen? Buytendijk: “In de regel weet men dit ook wel, maar het gebeurt op de bouw niet altijd goed. Bouwplaatsmedewerkers moeten zich realiseren dat hout een kwetsbaar product is. Het is geen steen of beton dat je in ontvangst neemt.”

Montage houten gevelbekleding

Dan de montage. Buytendijk noemt twee vraagstukken. Hoe staat het in het bestek? En hoe worden de verwerkingsvoorschriften opgevolgd? De aandachtspunten:

Wijze van vernagelen

Bedrijven die in de regel niet veel hout verwerken, maken nogal eens fouten met betrekking tot nagelen. Soms worden er verkeerde nagels gebruikt. Bijna altijd te dikke. “Dat is een probleem, omdat er dan scheurvorming kan optreden. Gevolg kan zijn dat de geveldelen los gaan zitten.” Stelregel is nooit nieten of T-nagels gebruiken, maar altijd roestvast stalen ringnagels of schroeven. Let daarbij op dat de koppen niet door het oppervlak worden gedrukt. Daarnaast is het belangrijk dat er gebruikgemaakt wordt van 1 nagel of schroef per bevestigingspunt op een minimale afstand van 50 mm uit het einde. Bij kleinere afstanden is voorboren een pre!

Ruimte tussen de houten geveldelen

Omdat hout uitzet en krimpt, is het essentieel om te dilateren. Vocht kan zich anders ophopen tussen geveldelen en leiden tot houtrot of een afbladderend verfsysteem. De stelregel voor dilateren is dat er een duimstok/10 mm tussen twee geveldelen moet passen. Deze stelregel en andere do’s and don’ts zijn overzichtelijk opgebost in de folders Houtachtige plaatmaterialen aan de gevel en Gevelbekleding van massief hout van Centrum Hout.

Afkorten houten geveldelen

Belangrijk om te beseffen bij het afkorten, een taak die altijd wel voorkomt om iets pas te maken, is dat het verfsysteem op de kopse kant moet worden aangebracht omdat anders kans bestaat op houtrot of bladderen van het verfsysteem. “Dit geldt ook voor een verduurzamingsmiddel”, zegt Evan Buytendijk.

Opbouw: ventilatie en dampdoorlatende folie

Belangrijke kwestie bij de opbouw van de gevel is of er genoeg ruimte is voor ventilatie. Zowel onderin, bovenin als achter de gevelbekleding moet voldoende ruimte zijn. Stelregel is onderin 300 mm vanaf het maaiveld en bovenin veelal bij de daktrim een opening van 10 mm. “Een fout die ik nog wel eens zie, is dat de volgorde van de opbouw verkeerd is. Men plaatst dan achter de geveldelen meteen de folie en dan het regelwerk. Dat klopt niet, want je verliest je ventilatie. Ook wordt de dampdoorlatende folie soms verkeerd om geplaatst. Maar die moet vocht kunnen afstaan, niet opnemen. De juiste zijde is meestal af te lezen op de folie zelf.”

Afwerking houten geveldelen

Houten geveldelen zijn doorgaans voorzien van een grondlaag of een eenlaags verfsysteem en moeten dan verder worden afgewerkt. De verwerker moet goed uitzoeken hoe dat moet. Rondom? Of alleen de zichtzijde? Verder is het ook van belang om te weten of dit met een dekkende laag of een transparante laag moet gebeuren.

“En tot slot is het zaak dat dit op tijd gebeurt. De leverancier van de houten gevelbekleding heeft veelal een gebruikersadvies waarin staat om de hoeveel tijd het verfsysteem van de gevelbekleding opnieuw aangebracht moet worden. De leverancier van het verfsysteem kan eveneens goed advies geven.”

(Beeld: Evan Buytendijk)

Dit artikel is verschenen in de Aannemer van september 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.