#Uitvoering

Montagelift voor gipsplaat

Met de rijdende montagelift Ergo Elevator kunnen gipsplaten worden bevestigd op binnenwandconstructies zonder dat dat fysieke inspanning kost. Het hulpmiddel is onderdeel van het Wall-linQ Tape Drywall System, dat uitgaat van horizontaal beplaten.

Het Wall-linQ Tape Drywall System gaat in tegenstelling tot de traditionele gipsplaten uit van enkel beplate binnenwanden die hoofdzakelijk worden bevestigd met tape en worden afgemonteerd met maar negen schroeven per vierkante meter. Dat zorgt voor weinig overlast, vandaar dat de bedenkers dit aanduiden met de Fluistermethode.

Groot voordeel voor de ruggen van de monteurs is dat dit horizontaal gebeurt, waardoor er altijd twee man nodig zijn om te monteren. De cijfers laten volgens Adry van Lit van WalllinQ duidelijk zien dat afbouwers meer fysieke belasting ondervinden van tillen, dragen, duwen en trekken dan de gemiddelde bouwvakker. Onder meer omdat ze bij verticaal plaatsen toch vaak alleen een plaat ter hand nemen. Deze horizontale methode biedt dan uitkomst. Bovendien ontstaat zo de mogelijkheid om een ervaren monteur te koppelen aan een leerling.

Ergo Elevator

Aan dit montagesysteem zijn twee hulpmiddelen toegevoegd. Met de zelf ontwikkelde Ergo Elevator kunnen gipsplaten die verticaal op de bok staan, worden opgepakt door middel van vacuümzuigers. Dat is een kruislings systeem; valt een systeem onverhoopt uit dan zijn er altijd nog twee zuignappen in werking. Ook kan er met een pomp extra vacuüm worden gegeven wanneer nodig.

Met de rijdende lift wordt bij tachtig procent van de werkzaamheden het til- en draaggewicht gereduceerd tot 0 kg per persoon, heeft Wall-linQ becijferd. Bij de overige twintig procent van de werkzaamheden, bijvoorbeeld in kleine ruimtes waar de lift niet kan komen, is er logischerwijs sprake van kleinere platen die binnen de tilnorm vallen, aldus Van Lit tijdens de presentatie. Gipsplaten zijn hangend in de lift op werkhoogte in te korten.

Ergo Trailer

Een tweede hulpmiddel is de Ergo Trailer, een wagentje waarop met de kraan een volledig pak gipskartonplaten (20 stuks 1200 x 2400 x 15 mm) kan worden gelost. Met behulp van een kantelmechanisme kunnen deze vervolgens verticaal op de bokken worden gezet.

Dit artikel stond eerder in de Aannemer van januari 2015. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Bekijk hier een video:

https://www.youtube.com/watch?v=7_Dny1BGIPc

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.