#Uitvoering

Multi-pointer met twee standen

Onder de noemer Klimatologisch Werken brengt Van den Heuvel bouw Lith een aantal nieuwe producten op de markt. Zoals de zelf ontwikkelde robuuste Multi-pointer met een body uit één stuk aluminium en twee pointerstanden. Die moet het doorstrijken van voegen vergemakkelijken en het eindresultaat verbeteren.

Metselvoegen doorstrijken (pointeren) komt steeds vaker voor in de metselbranche in vergelijking met traditioneel voegen, weten Bas en Mark van den Heuvel van het gelijknamige in gevelwerkzaamheden gespecialiseerde bedrijf in Lith uit eigen ervaring. Het gereedschap waarmee dat moet gebeuren, had wat hen betreft nog wat verbeterpunten. Daarom zijn ze zelf aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de Multi-pointer. Hiervoor, en voor een aantal andere productontwikkelingen, hebben ze de afgelopen jaren deelgenomen aan een landelijk subsidietraject (IPC, Innovatie Prestatie Contract) via de branchevereniging voor metselbedrijven, de AVM.

Robuust

Als belangrijke verbetering ten opzichte van het bestaande gereedschap, noemt Bas van den Heuvel het feit dat de nieuwe Multi-pointer uit één stuk aluminium is gegoten en daarmee een robuuste body heeft. Rvs inserts, die tijdens het gietproces in de aluminium body worden gegoten, voorkomen vroegtijdige slijtage van onderdelen. De kunststof wielen zijn net als alle andere losse onderdelen te reinigen en te vervangen.

Twee standen

De positie van de pointerpen is bij het tot dusver beschikbare gereedschap niet optimaal, vond Van den Heuvel. De pointerpen zit bij de Multi-pointer
precies tussen de wielen, in het hart van de as. Waarom dat de ideale positie is? “Je hebt op deze manier geen last van diepteverschil bij het doorstrijken
en krijgt een constante voegdiepte. Bij bestaande pointers kan de pointerpen niet in het hart van de as, omdat daar de as voor de wielen zit.”

De rvs-pointerpen heeft een groter loopvlak (22 mm) en is massief 9 mm hoog. Ook kan de pointerpen (standaard leverbaar in 7, 8 en 9 mm) in een tweede positie, vóór de as, worden geplaatst. In deze stand kan een voeg in de negge worden doorgestreken, helemaal tot op het kozijn. “Dat is een voordeel. Metselaars moesten tot dusver altijd met de hand met een voegspijker aan de slag in de negge. Voegen kunnen nu met een gelijkmatige voegdiepte tegen het kozijn worden afgewerkt.”

De eerste ervaringen met het gereedschap zijn positief. “Steeds meer bedrijven gebruiken de Multi-pointer naar tevredenheid. Ook bij Weber Beamix, waar de Multi-pointer is getest in het trainingscentrum, zijn ze er erg enthousiast over.”

De Multi-pointer is verkrijgbaar bij Nemaco Bouwmachines te Nijverdal, De Wit Bouwmachines in Oss en daarnaast via de website van Klimatologisch Werken.

(Foto: Kees Beekmans/Verbeeld)

Dit artikel is verschenen in de Aannemer van september 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.