#Uitvoering

Naslagwerk over Nederlandse houtconstructies

Houtconstructie. (Foto: archief Aannemer)

Een houtconstructie draagt de meeste daken van oude Nederlandse boerderijen, schuren en vakwerkhuizen. De gebouwen ontlenen hun sterkte aan een inwendig houtskelet: het gebintwerk. En al deze soorten gebinten zijn nu gebundeld in het boek ‘Historische houtconstructies in Nederland’.

Het rijk geïllustreerde naslagwerk, geschreven door G. Berends, geeft een zo volledig mogelijk overzicht van de historische houtconstructies in Nederland, hun samenstellende elementen, voorkomende houtverbindingen, ouderdom en regionale verspreiding. Het biedt een indrukwekkend beeld van de technieken die in het verleden in de landelijke bouwkunst werden toegepast. Ook toont het de vindingrijkheid van de toenmalige timmerlieden.

Gebinten

Het gebintwerk is opgebouwd uit zware houten raamwerken of gebinten, die meestal in dwarsrichting staan en gekoppeld worden door balken in langsrichting. Op dit gebintwerk rust het dak, dat ook zelf vaak weer uit dragende houten elementen is opgebouwd.

In Nederland komen veel verschillende gebinttypen en dakconstructies voor, die elk weer vele variaties kennen. Deze verscheidenheid hangt samen met veelal regionaal bepaalde bouwtradities. Daarnaast kunnen de toegepaste constructievormen iets zeggen over de ouderdom van het gebouw, doordat bepaalde oplossingen pas later in de geschiedenis werden ontwikkeld. Ook de houtverbindingen waarmee de constructies werden samengesteld kenden een breed scala aan (soms zeer ingenieuze) oplossingen.

Het boek is inmiddels online te bestellen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.