#Uitvoering

Nieuwe ISSO-publicaties voor maatwerkadvies utiliteit en woningbouw

ISSO heeft voor EP-maatwerkadviseurs twee publicaties uitgebracht. De publicaties beschrijven de methode voor het opstellen van een maatwerkadvies. ISSO-publicatie 75.2 schets de werkzaamheden voor de utiliteitsbouw en ISSO-publicatie 82.2 doet hetzelfde voor woningen en woongebouwen.

Het maatwerkadvies biedt vastgoedeigenaren een concreet een praktisch advies over de wijze waarop energiebesparing en/of verduurzaming kan worden gerealiseerd. De ISSO-publicaties behandelen op gestructureerde wijze de totstandkoming van het maatwerkadvies. Met deze kennis weet de EP-adviseur wat te doen om alle informatie te verzamelen om vervolgens het advies te kunnen opstellen. Zo’n advies bestaat uit (een combinatie van) diverse potentiële energiebesparingsmaatregelen en een uitwerking van het effect dat de maatregelen hebben op de prestaties. De afronding van het advies, waarvoor de adviseur het advies in de context plaatst, rekening houdend met de wet- en regelgeving en eventuele subsidievoorwaarden, komt ook aan bod.

Methode voor opstellen

De methode voor het opstellen van het Maatwerkadvies sluit aan bij de ambitie van de Europese en landelijke overheid om CO2-emissies te reduceren. Bovendien sluit de methode aan bij het Klimaatakkoord, de Renovatiestandaard voor utiliteitsbouw en de Standaard voor woningisolatie (zie website RVO). Het maatwerkadvies is gebaseerd op de NTA 8800 en is te koppelen aan zowel een indicatief als formeel Energielabel. Het maatwerkadvies wordt geregistreerd op basis van BRL9500-MWA-U voor utiliteitsbouw en BRL 9500-MWA-W voor woningbouw. Daarmee is het advies een geborgd instrument in de bepaling van de energietransitie in Nederland.

De publicaties 75.2 voor utiliteitsgebouwen en 82.2 voor woningen en woongebouwen zijn beschikbaar op ISSO Open. Hier zijn binnenkort ook de BRL-en te vinden zijn.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.