#Uitvoering

Nieuwe markt: kwaliteitsbewaking afbouw

TBA bewaakt de kwaliteit van het eindresultaat in alle fases van het bouwproces.

Onder de noemer TBA Totaal controleert het Technisch Bureau Afbouw de kwaliteit van bouwprestaties voor afbouwers, aannemers, stukadoors of fabrikanten. De rol als externe deskundige blijkt een schot in de roos. Hoofdaannemers conformeren zich aan TBA’s kennis en autoriteit en opdrachtgevers hebben een rapport. Hoe werkt zo’n kwaliteitsbewakingstraject in de praktijk? Hermen de Hek van TBA licht toe.

Vreemde ogen dwingen. Die beeldspraak komt onbewust naar boven als Hermen de Hek vertelt over de TBA Totaal-dienstverlening. De vier technisch adviseurs van het bedrijf gaan dagelijks op pad voor kwaliteitsbewakingstrajecten. Denk aan het controleren van stukadoorswerk, gepleisterde gevelisolatiesystemen, dekvloeren, vloerafwerking, terrazzo, systeemwanden en -plafonds, gipsplaten en -blokken (inclusief regelgeving). De Hek is Hoofd Afdeling Techniek en ‘specialist droge afbouw’. Als zodanig ziet hij regelmatig, vaak door tijdsdruk ontstane zaken voorbijkomen als lekkages, ondergelopen vloeren en kletsnatte gipswanden.

De Hek: “Elke aannemer weet wat er kan gebeuren als er uiteindelijk gestookt moet worden. De gipsplaten kunnen krimpen, scheuren, kromtrekken, losraken of beschimmelen. Er kan zó veel misgaan en wie is dan de schuldige? De faalkosten zijn enorm. Om problemen te voorkomen, vragen opdrachtgevers steeds vaker garanties. Wij kunnen de omstandigheden monitoren en ons oordeel geven. Daarnaast controleren we ook of de instructies van de leveranciers zijn opgevolgd. Soms adviseren we de bouw stil te leggen en in te grijpen.”

Praktijkcase

Op een nieuwbouwproject voerde TBA onlangs een traject uit. Een afbouwbedrijf monteerde gipskartonplaten wanden en werkte daarbij de naden af. Enkele keren per maand bezocht TBA de bouw om te controleren of de werkzaamheden op de juiste wijze waren uitgevoerd. “Wij kijken dan of onder de juiste omstandigheden wordt gewerkt. We controleren onder andere de temperatuur, de luchtvochtigheid en het vochtigheidspercentage van de ondergrond. We checken of het gebouw voldoende wind- en waterdicht is en of er gestookt en geventileerd wordt. Door in een vroeg stadium afwijkingen te signaleren, reduceren we faalkosten.”

Op een bepaalde plek in het gebouw bleek een ernstige lekkage te zijn geweest. “Zoiets kan voor enorme problemen zorgen”, aldus De Hek. “Was de montage daar nog bezig geweest, dan hadden we geadviseerd om in te grijpen. En als het noodzakelijk was geweest, dan hadden we zelfs aangeraden de werkzaamheden (deels) stil te leggen.”

De wanden ter plekke waren echter al gemonteerd. Nu was de vraag of ze konden blijven staan of dat ze gesloopt moesten worden en opnieuw geplaatst. De Hek deed metingen van de luchtvochtigheid en de ondergrond op verschillende momenten. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. De metingen wezen uit dat de wanden konden blijven staan. “Die conclusie én de meetresultaten hebben we vastgelegd in een rapport waarmee aannemer en afbouwbedrijf zekerheid hebben over de kwaliteit van het werk. Bovendien kunnen ze de opdrachtgever laten zien dat de wanden na de lekkage door een onafhankelijke instantie zijn gecontroleerd.”

Beeld: Technisch Bureau Afbouw

Dit artikel verscheen in het februarinummer van Aannemer. Klik hier voor een (proef-)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.