Expertartikel
#Uitvoering

Nieuwe standaard beglazing voor hogere kwaliteit

Alle VELUX dakramen worden sinds kort geleverd met nieuwe glaselementen. Standaard beglazing voorzien van vier premium eigenschappen. Channel Manager Pier Bosscher geeft in dit artikel tekst en uitleg.

Al sinds de oprichting van de VELUX Groep in 1941 ligt de focus van het bedrijf op het creëren van producten die nuttig zijn voor de samenleving en lang meegaan. In de productontwikkeling en productieprocessen gaat dan ook veel aandacht uit naar kwaliteit en duurzaamheid en worden alle onderdelen van de producten uitvoerig getest op veiligheid, waterdichtheid en luchtdichtheid. Dit resulteert in continue productinnovaties.

In deze lange lijn van ontwikkelingen past de nieuwe standaard beglazing van de dakramen, die de lat voor wooncomfort verhoogt en inspringt op de ontwikkelingen in de markt, zoals de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

State-of-the-art

VELUX dakramen brengen al bijna tachtig jaar daglicht en frisse lucht in gebouwen. Beglazing is een van de belangrijkste onderdelen van een dakraam en een slimme manier om de prestaties ervan te verbeteren.

Sinds 1 mei worden alle VELUX dakramen geleverd met nieuwe glaselementen, standaard voorzien van vier premium eigenschappen. De geharde buitenruit maakt het glas nog beter bestand tegen impact van buitenaf, zoals extreme weersinvloeden. De gelamineerde binnenruit voorkomt dat glasscherven loskomen bij onverhoopte glasbreuk. De geluidsreductie van regencontact wordt bereikt door een folie die het geluid van regendruppels met wel 25 procent vermindert en verzacht. En een speciaal uv-filter voorkomt verkleuring van het interieur.

Nog meer zekerheid

De nieuwe standaard beglazing biedt hierdoor nog meer veiligheid, zekerheid en wooncomfort en is getoetst volgens de normen die hiervoor leidend zijn: NEN-EN 1990, NEN-EN 1991 deel 1 en NEN 2608. Die zekerheid wordt straks extra belangrijk wanneer de Wkb naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 januari 2022 wordt ingevoerd.

Deze wet heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren. Onafhankelijke kwaliteitsborging en een uitgebreidere aansprakelijkheid van aannemers moeten hiervoor gaan zorgen. Bouwers moeten bijvoorbeeld aan de hand van verschillende dossiers inzichtelijk maken hoe ze een opdracht hebben uitgevoerd.
“Deze wet bepaalt echter ook dat aannemers aansprakelijk zijn voor alle gebreken die na oplevering van een opdracht optreden. Daarom wordt de kwaliteit van producten die een aannemer tijdens een opdracht toepast nog essentiëler, want hoe beter de kwaliteit van de producten, hoe minder kans dat een opdrachtgever terugkomt met de vraag om problemen op te lossen”, vertelt Pier Bosscher, Channel Manager bij VELUX Nederland.

Keuze aan mogelijkheden

Binnen het nieuwe standaard glasassortiment ligt nog een ruime keuze aan mogelijkheden. De wensen en behoeften van de gebruikers en opdrachtgever bepalen samen met de oriëntatie, ligging en situatie van een gebouw de eisen waaraan beglazing moet voldoen.
“En dat moet dan ook allemaal bij de keuze voor de juiste glastoepassing worden meegenomen. De verschillende glaseigenschappen bieden oplossingen voor verschillende behoeften in wooncomfort. In een gebied met veel (omgevings)geluid, zorgt geluidreducerende beglazing voor rustige en stillere ruimtes. Beglazing met een lage U-waarde zorgt voor een hoge thermische isolatie en is aan te raden wanneer gekozen wordt voor een dakraam op de noordzijde van een gebouw. Worden de dakramen op het zuiden gepositioneerd en schijnt de zon er regelmatig op, dan is de keuze voor warmtewerende beglazing aan te bevelen. De temperatuur in de woning blijft dan aangenaam. Als het dakraam via opklimbaarheid bereikbaar is, is een inbraakwerend dakraam, dat in aanmerking komt voor het PolitieKeurmerk Veilig Wonen® essentieel. Door een bewuste keuze te maken in de beglazing in het dakraam vergroot je het leef- en wooncomfort van de gebruikers en bied je als aannemer altijd een state-of-the-art-product aan, waardoor het risico op aansprakelijkstelling vanuit de nieuwe Wet kwaliteitsborging verder tot een minimum wordt beperkt”, aldus Bosscher.

Energie-efficiënt en veilig

Door de luchtdichtheid van het dakraam en de hoge thermische isolatie van de nieuwe standaard beglazing kunnen VELUX dakramen ook worden meegenomen in de totale energietransitie van een woning en zijn ze klaar voor de aankomende BENG-eisen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VELUX.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.