#Uitvoering

Nieuwe VMRG Kwaliteitseisen met focus op Wkb

VMRG heeft haar Kwaliteitseisen en Adviezen aangepast aan herziene normen, veranderende regelgeving en de laatste stand der techniek. In de nieuwe 2022 versie speelt de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) de hoofdrol. Ook zijn er aanpassingen op het gebied van oppervlaktebehandeling, sandwichpanelen en zijn er twee nieuwe hoofdstukken toegevoegd.

De VMRG Kwaliteitseisen zijn de eisen die worden gesteld aan het VMRG Keurmerk. Dat wordt door architecten voorgeschreven in bestekken om zeker te zijn van kwaliteitsgevels. Gevels en gevelelementen die worden geleverd door bedrijven met dit keurmerk voldoen gegarandeerd aan de eisen. Deze bedrijven worden hierop ook gekeurd door een onafhankelijke organisatie.

Wijzigingen

In het hoofdstuk over Oppervlaktebehandeling (5) is een aantal wijzigingen doorgevoerd rondom de invloed van het klimaat op de duurzaamheid en is de opbouw van coatings duidelijker toegelicht. Bij Sandwichpaneelconstructies (hoofdstuk 9) zijn voorwaarden voor het tapen van sandwichconstructies opgenomen. Komt bij dat dit hoofdstuk is aangepast aan de huidige praktijk. Hoofdstuk 14 sluit dan weer beter aan bij de Wkb, die naar verwachting per 1 juli 2022 van kracht wordt. In 2020 zijn de VMRG Voorwaarden aangepast. Die vind je terug in de VMRG-Garantie-en-Aansprakelijkheidsregeling (hoofdstuk 18).

Nieuwe hoofdstukken

Ook het hoofdstuk over Interne Kwaliteitsbewaking is zo opgesteld dat het optimaal aansluit bij de Wkb. Verder is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over gebogen (geïsoleerde) aluminium delen voor ramen, deuren en vliesgevels. Vanuit zowel de bedrijven die profielen buigen, als vanuit de gevelbouwers was er behoefte aan specifieke kwaliteitseisen voor deze delen.

Hoewel de eisen pas ingaan per 1 januari 2022 staat ze al wel online. Het staat een gebruiker vrij om de VMRG Kwaliteitseisen 2022 nu al van toepassing te verklaren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.