#Uitvoering

Online dakverankering berekenen

Dakpannenleverancier Monier heeft een online calculatieprogramma voor de verankering van dakpannen op zijn website gezet. Het invullen van verschillende parameters resulteert in een globaal verankeringsadvies voor dakpannen en hulpstukken, conform de aangescherpte wettelijke verankeringseisen uit het Bouwbesluit 2012.

Het calculatieprogramma toont een schematische weergave van de woning met het dakvlak, waardoor de te verankeren zones, de zwaarte van de verankering en het gebruik van type panhaken en schroeven direct inzichtelijk wordt gemaakt.

Wijzigingen Bouwbesluit

Het gratis online calculatieprogramma is een hulpmiddel om snel de benodigde verankering voor een dak te bepalen. In het nieuwe Bouwbesluit 2012 zijn een groot aantal wijzigingen doorgevoerd, die onder andere betrekking hebben op de verankeringszones, de windbelasting en het gewicht aan dakpannen per m². Met het nieuwe berekeningsprogramma ondersteunt Monier aannemers en dakdekkers bij het uitvoeren van complexe berekeningen voor het bepalen van de verankeringszones en de zwaarte van de verankering. Gebruikers kunnen de resultaten van de berekening eenvoudig bewaren of direct via de website per mail versturen.

Verankeringsberekening

Overeenkomstig het Bouwbesluit is het zaak bij de berekening van verankeringen rekening te houden met verschillende factoren. Niet alleen de invloed van de afmetingen van het gebouw, de dakvorm en het panmodel spelen een rol. Ook het windgebied, de ruwheidscategorie, de drukvereffening en de zone-indeling volgens de nieuwe NPR 6708:2011 zijn van invloed. Al deze factoren worden meegenomen in de verankeringsberekening.

1 reactie op “Online dakverankering berekenen

  1. Wat is het gewicht van 200 dakpannen uitgaande van 2 kilo met stuk op 6 palen die het dak (terras) moeten dragen, Hoe sterk moet elke paal zijn

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.