Praktijkcase
#Uitvoering

Onzichtbare dakkapel geeft patiowoning lucht

De prefab dakkapel van UNILIN Insulation bestaat uit twee zijwangen en een dak en is eenvoudig te monteren.

Aan de jachthaven in Herten wordt volop gebouwd aan Maasresidentie Roermond. Naast 53 appartementen met een fraai uitzicht op de Maasplassen realiseert Maasveste Berben Bouw BV hier 14 energiezuinige patiowoningen. Voor de afwijkende dakconstructie wordt gebruik gemaakt van de prefab dakkapel van UNILIN Insulation.

Maasresidentie Roermond is een nieuwbouwproject op het terrein van een voormalige camping. De veertien energiezuinige patiowoningen staan in kaarsrechte lijnen in de zomerzon te wachten op hun afbouw. Uitvoerder Frans van den Baar van BouwBaar Bouwmanagement leidt de bouwactiviteiten in goede banen. “Bouwen is als een locomotief met wagons, die roterend rondrijdt en waar steeds de juiste mensen in en uitstappen om hun klus te doen.” Vandaag staat het plaatsen van de dakkapellen op het programma.

Bijzondere dakconstructie

In de levensloopbestendige patiowoning kan in principe geheel op de begane grond geleefd worden. Maar de woning heeft ook een verdieping die bereikbaar is middels een trap. Van den Baar moest op zoek naar een oplossing om hier voldoende ruimte voor te creëren. “Dit woningtype heeft een bijzondere dakconstructie. Aan de ene zijde is het dak lang en heeft het een flauwe helling. Aan de andere zijde is het dak kort en steil. Onder deze steile zijde bevindt zich de trap. Er moest ruimte gecreëerd worden zodat de bewoners straks de eerste verdieping kunnen bereiken.”

Onzichtbare oplossing

Bij meerdere bouwprojecten werkte Van den Baar samen met leverancier Jongeneel. Deze partij leverde het houtwerk en onder andere deuren en kozijnen. Vast contactpersoon en accountmanager Stefan Duerinck hoorde van de problematiek. Hij zocht de oplossing in de prefab dakkapel van UNILIN Insulation. Duerinck blikt terug op dit proces: “Ik denk niet in problemen, maar juist in oplossingen. Dit dak vroeg nu eenmaal om een ongebruikelijke aanpak. We pakten de bouwtekeningen erbij en zijn gaan passen en meten. De ruwbouw dakkapel moest opgenomen worden in het stucwerk. Aan de buitenkant oogt deze constructie als een soort liftschacht. De buitenkant van de dakkapel bestaat uit Fins vuren multiplex, waarop veel verschillende bewerkingen toegepast kunnen worden. Hierdoor kan de dakkapel na montage naar wens afgewerkt worden. Deze gaat straks volledig op in het stucwerk van de gevel. Daardoor is er aan de buitenkant straks niet meer te zien dat het hier een dakkapel betreft.”

Snel en efficiënt

Van den Baar houdt er tijdens de werkzaamheden graag de vaart in. Het oorspronkelijke idee was om ter plekke met de hand een constructie te maken. Dat is een langzame en arbeidsintensieve klus. UNILIN Insulation speelt met de prefab dakkapel in op het tekort aan handen in de bouw. De prefab dakkapel van Unilin Insulation bestaat uit twee zijwangen en een dak en is eenvoudig te monteren. Hoewel de dakkapel vanwege de drie losse componenten gemakkelijk van binnenuit het werk geplaatst kan worden, heeft Van den Baar gekozen de onderdelen te plaatsen middels een hijskraan. Twee man pakken de componenten aan en zetten deze op hun plek. De plaatsing duurt nog geen half uurtje. “Op deze manier moet je per dag drie woningen dicht kunnen slaan.” Volgens Duerinck is naast snelheid ook efficiënt werken belangrijk. Hij vult aan: “Een voorbeeld hiervan is het geïntegreerde leidingwerk voor de elektriciteit in de dakkapel. Hierdoor hoeft je niet met een dikkere wand te werken. Dat scheelt ruimte bij de installatie. Bovendien zijn de zijwangen verkrijgbaar in verschillende Rc waarden. Zo weet je zeker dat het met de isolatie van het betreffende dakdeel wel goed zit.”

Samen sterk

Van den Baar kijkt samen met Duerinck omhoog, de dakkapel wordt bevestigd aan de dakconstructie. Alles schuift mooi op zijn plek, zoals dat door Jongeneel en UNILIN Insulation uitgedacht is. Volgens Duerinck werpt een goed overleg in het voorstadium zijn vruchten af. “UNILIN is samen met Jongeneel vanaf het begin betrokken geweest bij Maasresidentie Roermond. We zijn samen bij dit project geweest om de mogelijkheden te bekijken. Nu staan hier straks veertien schitterende patiowoningen.” Ook Van den Baar kijkt tevreden terug op de samenwerking: “Het is fijn dat er vanuit UNILIN Insulation zo goed meegedacht wordt. Ook wanneer het om niet-alledaagse vraagstukken gaat. Dankzij hun kennis en expertise hebben we deze klus kunnen klaren.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met UNILIN Insulation.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.