#Uitvoering

Ook Wkb-checklist voor Unidek dakelementen

In navolging van initiatiefnemer Ubbink komen steeds meer leveranciers van bouwelementen met een eigen checklist om te voldoen aan de Wet kwaliteitsborging. Er is een online platform aangemaakt waarop diverse fabrikanten van bouw- en installatieproducten hun eigen Wkb-checklist hebben vermeld. Eén van hen is Kingspan Unidek die de verwerkers van dit prefab dakelement informeert over de opvolging van haar verwerkingsvoorschriften om de kwaliteit van deze elementen te borgen.

“Het is essentieel de verwerkingsvoorschriften op te volgen om de beoogde prestaties van de dakelementen te realiseren”, stelt Kingspan Unidek vast. Haar Wkb-checklist valt uiteen in een voorbereidings- en uitvoeringsfase. Kingspan stelt diverse controlevragen aan de verwerker. Zoals: Zijn de constructieve gegevens beoordeeld door de hoofdconstructeur? En: zijn de bouwfysische gegevens toegevoegd aan het dossier? En niet onbelangrijk: zijn er projectspecifieke risico’s? Een beschrijving en analyse van dit soort risico’s is een wezenlijk onderdeel van de toetsing aan de Wet Kwaliteitsborging. Verder krijgt in de voorbereidingsfase de verwerker de vraag of de geplande montage en afdichting van de dakelementen afgestemd zijn op de vereiste luchtdichtheid.

Verwerkingsvoorschriften

Gedurende de uitvoering vraagt Kingspan de verwerker van de dakelementen om het werk te toetsen aan de Wkb-checklist. Er worden vragen gesteld over de toepassing, de plaatsing, de wijze van bevestiging, (onderlinge) aansluiting van de elementen en sparingen/dakdoorvoeren. De verwerker wordt er continue op gewezen of de werkzaamheden overeenkomstig de verwerkingsvoorschriften van Kingspan Unidek zijn uitgevoerd. Het maken van foto’s als bewijsvoering is daarbij essentieel. Wanneer de vraag met nee beantwoord wordt, is het zaak om actie te ondernemen en de maatregel alsnog correct uit te voeren en vast te leggen in het opleverdossier. Kingspan heeft ook al rekening gehouden met niet-van-toepassing kwesties, bijvoorbeeld als bepaalde profielen of afschuifregels niet worden voorgeschreven door de opdrachtgever.

Onder het kopje Goed en Deugdelijk Werk krijgt de verwerker controlevragen over een juiste opslag van de dakelementen en of de elementen voldoende geventileerd worden toegepast. Verder wordt gecheckt of de gipsvezelplaat aan de binnenzijde correct is gemonteerd en afgewerkt en of er extra folie is geplaatst bij dakhellingen van <20°. Tot slot krijgt de verwerker vragen of het gootoverstek de Unidek Aero Dakraamkozijn volgens verwerkingsvoorschriften zijn toegepast.

Bekijk hier meer Wkb-checklisten.

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.