#Uitvoering

Optimale kwaliteit bij nieuwbouw

Optimale kwaliteit als leidraad bij nieuwbouw. Niet als loze verkoopkreet, maar échte, gemeten kwaliteit. Henselmans Bouwbedrijf zette 24 starterswoningen neer in Heerhugowaard voor ontwikkelaar Timpaan, onder begeleiding van Koppen VastGoed.

Bij de bouw van de woningen (EPC 0,18 tot 0,30) is niet alleen achteraf gemeten om eventuele fouten aan te tonen, maar juist vooraf kennis gedeeld met alle betrokken partijen. Zo kreeg Henselmans Bouwbedrijf voorafgaand aan de uitvoering kennisoverdracht van Koppen VastGoed. Een openbaring, noemt directeur Arnold Henselmans het in het uitgebreide artikel in de recente editie van Aannemer. “Ik dacht dat wij redelijk goed bouwden, maar een dergelijke praktische training van ‘oorzaak-gevolg’ maakt je bewust van allerlei mogelijke onvolkomenheden. Al het personeel is op cursus geweest. Daardoor zie ik op de bouw nu discussie tussen de vakmannen of bepaalde proppen ergens nu wel of niet moeten. Dat is geweldig. De jongens hebben tijdens de training de problemen gezien die kunnen ontstaan als ze bijvoorbeeld onzorgvuldig isoleren of iets vergeten goed luchtdicht te maken.”

Koppen: “De oude praktijk is dat iemand zijn schouders ophaalt en verwijst naar het bestek.” Henselmans wil dat in geen geval meer: “De marges in de bouw zijn dermate laag dat je risico’s die ontstaan door niet zorgvuldig te werken moet willen vermijden. Het oplossen van een probleem door slecht luchtdicht te bouwen of isoleren kan duizenden euro’s kosten, terwijl het niets extra’s kost om het goed uit te voeren.”

Proefwoning

Voor Het Groene Kruid werd eerst een proefwoning gemaakt, om die te kunnen checken en eventueel te optimaliseren voordat de afbouw werd gestart.

De woningen zijn gecontroleerd aan de hand van de oplevertoets BouwTransparant 2.0., een kwaliteitscontrole die momenteel landelijk wordt uitgerold en niet alleen kijkt naar de EPC, maar ook naar zaken als gezondheid, comfort en energiegebruik. De prestaties van de woningen worden ook na de oplevering gemeten. De 24 woningen waren binnen 4 maanden definitief verkocht.

Lees het hele verhaal in Aannemer. Vraag hier een proefnummer aan.

(Foto: Timpaan)

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.