#Uitvoering

Overdekt buitenterras niet helemaal zoals het hoort

Een opdrachtgever is ontevreden over de bouw van een overdekt terras aan zijn bungalow. Omdat er te veel gebreken zijn, laat hij de factuur van de eindafrekening onbetaald. De aannemer wil de 12.723,23 euro alsnog op zijn rekening gestort zien.

Een deskundige heeft verschillende waarnemingen gedaan betreffende het terras van de opdrachtgever, dat is aangelegd met een natuursteentegel van 60 cm x 60 cm. Een deugdelijk afschot ontbreekt, er is geen spanningsarme opbouw van het systeem en de detaillering van de aansluitingen is gebrekkig. Dit zorgt voor onthechting en verkleuring van tegels, natblijvende en gescheurde voegen, en losse kanttegels. Herstel- en verbetermaatregelen van het buitenterras zijn noodzakelijk. Een conclusie die de opdrachtgever overneemt.

De opdrachtgever heeft de aannemer gevraagd om een afschot van 1 cm per 2 m. Uit metingen door de arbiter blijkt dat het afschot voor het overgrote deel van het terras ruim voldoet. Alleen onder het afgedekte gedeelte is bij de openslaande deuren minder afschot dan 1 cm per 2 m aanwezig. Hier is geen regenbelasting, zodat een beperkter afschot daar geen gevolgen heeft. De plaatselijk natblijvende voegen, uitlopend naar een verkleuring van de tegel, komen volgens de arbiter door condens, wat niet aan de aannemer is toe te rekenen.

Wel is sprake is van onthechting van enkele tegels, loskomende kanttegels en enkele door-en-door gescheurde tegels. Daarmee voldoen ze niet aan de eisen van goed en deugdelijk werk.

Tussen het terras en de opgaande bouwdelen moet een duurzaam elastische kit op een rugvulling zijn aangebracht. Nu is hier aan starre voegvulling aanwezig, die volledig is gescheurd. Het werk voldoet hier niet aan de eisen van goed en deugdelijk werk. De herstelkosten hiervan komen voor rekening van de aannemer. Van de overige voegen constateert de arbiter dat deze slechts in beperkte mate zijn gescheurd. Echter, de aannemer is voor de kosten van herstel aansprakelijk.

De stelling van de opdrachtgever dat het terras niet voldoet wegens het ontbreken van een spanningsarme opbouw, passeert de arbiter. Het terras functioneert al gedurende vele jaren. De geconstateerde gebreken zijn niet dusdanig ernstig dat hierdoor het terras ondeugdelijk is. De opbouw van het terras is dan ook niet gebrekkig.

Gelet op het voorgaande wijst de arbiter 5250 euro toe voor het herstel van het terras, daarbij rekening houdend met het aantal gebrekkige tegels, het voegwerk, het kitwerk en de daarmee samenhangende werkzaamheden. Partijen delen de proceskosten à 4.500 euro.

Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage

Geschilnummer 35.050

Tekening: Pennestreek/Tony Tati

Dit artikel verscheen in december 2015 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.