Partnercontent
#Uitvoering

Praktijkadvies | Brandveiligheid geventileerde gevels

Naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower is er veel meer aandacht voor de brandveiligheid van een gevel. Toch is er nog steeds veel onduidelijkheid in de markt en weinig transparantie over de prestaties van gevelsystemen. Wat zijn nu precies de eisen en hoe weet je of een bepaalde constructie hieraan voldoet?

Een belangrijk aspect van de brandveiligheidseisen is de vereiste brandwerendheid tussen twee brandcompartimenten. De eis wordt uitgedrukt in de minimale tijd in minuten die een brand nodig heeft om zich naar een ander brandcompartiment te verplaatsen. Deze uitbreiding kan via branddoorslag en/of brandoverslag plaatsvinden. Met het treffen van de juiste voorzieningen kan een gevel aan de eisen voldoen.

(Euro)brandklasse

Een andere belangrijke eis vanuit het Bouwbesluit is de (Euro)brandklasse. De brandklasse van een gevel is gerelateerd aan hoe snel deze vlam vat en hoe snel brand zich verder ontwikkelt. Bij het bepalen van de brandklasse van een gevelconstructie moet de hele opbouw in de eindtoepassing (end-use) worden beschouwd. Dus de gevelbekleding, draagstructuur en het isolatiemateriaal.

Bij de combinatie van meerdere materialen, die elk afzonderlijk aan bijvoorbeeld brandklasse B of A voldoen, kan het zijn, dat de samengestelde constructie niet aan brandklasse B voldoet. De reden hiervan is dat het brandgedrag van de afzonderlijke materialen elkaar negatief kan beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat ook materialen met brandklasse B of A getest zijn in de toepassing.

Adviesblad door brandveiligheidsexperts

In samenwerking met brandveiligheidsexperts van Nieman heeft IsoBouw een overzichtelijk adviesblad samengesteld met betrekking tot de brandveiligheidseisen van (geventileerde) gevels. Het adviesblad bevat heldere stroomschema’s voor het bepalen van de wettelijk vereiste brandklasse van een gevel. Voor woningen en overige gebouwen kan zo snel bepaald worden of de gevel aan brandklasse B, C of D moet voldoen.

Het adviesblad bevat naast de stroomschema’s tevens een beknopte uitleg van de wetgeving rondom de relevante brandveiligheidsthema’s. Er wordt uitgelegd hoe je aan het Bouwbesluit en aan de naderende Wet Kwaliteitsborging kunt voldoen.

Brandveilig isoleren met SlimFort

IsoBouw heeft haar gepatenteerde gevelisolatiesysteem SlimFort in combinatie met de meest gebruikte gevelbekledingen laten testen door Efectis. In het adviesblad zijn diverse geteste opbouwen opgenomen inclusief de behaalde prestatie. Samen met de door Nieman uitgewerkte principedetails om aan de brandwerendheidseisen te voldoen heeft u dus de zekerheid dat de gevels in uw project aantoonbaar voldoen aan de geldende brandveiligheidseisen.

Dit artikel is partnercontent van IsoBouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.