#Uitvoering

Praktijkprotocollen ISSO: hulp bij as built aantonen

(Foto: Paul Diersen)

ISSO heeft 100 praktijkprotocollen opgesteld waarmee aannemers uitvoeringskwaliteit as built kunnen aantonen. Ze zijn bedoeld voor de interne kwaliteitsborging van het uitvoerend bouwbedrijf, licht Berend Koudstaal van ISSO toe. “Voorheen moest de aannemer – meestal de KAM-manager – zelf dit soort protocollen opstellen. Nu kan hij gebruikmaken van deze standaard checklists.”

De praktijkprotocollen zijn gratis te vinden op het platform ISSO open, maar er zijn ook directe koppelingen met registratietools. “Ze zijn zo opgezet dat ze digitaal te ontsluiten zijn via software die bouwers zelf al vaak hebben. Wie een houten kozijnen luchtdicht moet monteren, krijgt die checklist uitgeserveerd en weet waar hij een foto moet nemen, of een meting moet doen. Het ingevulde formulier kan je dan ook opslaan voor je eigen dossier.”

Minder steekproeven

De externe kwaliteitsborger moet na invoering van de Wkb het ‘gerechtvaardigd vertrouwen krijgen’ – zoals de wet dat zegt – dat het werk van de aannemer voldoet aan de gestelde eisen. Dat is minimaal niveau Bouwbesluit, of méér dan dat, als dat zo is afgesproken (‘goed en deugdelijk werk’).

De kwaliteitsborger maakt een borgingsplan voor een bouwwerk op basis van het Instrument waarmee hij werkt. “Hij gaat vervolgens in gesprek met de uitvoerende partij. Hoe ga je dit borgen? Als je als bouwer ISSO-checklists toepast, maakt dat voor de borger verschil, omdat hij dan weet dat je als bouwer je processen op orde hebt. Hij hoeft dan minder steekproeven te doen.”

Vier categorieën

Het project is eind 2021 begonnen. De praktijkprotocollen Wkb zijn opgesteld door vier werkgroepen met experts (zie afbeelding onder). Ze zijn verdeeld in ‘gebouwschil’, ‘constructie-ruwbouw’, ‘installaties’ en ‘afbouw’ – 25 lijsten voor iedere categorie. De protocollen zijn ontwikkeld op twee niveaus: wettelijk (niveau Bouwbesluit) en bovenwettelijk (voor goed en deugdelijk werk).

Koudstaal hoopt dat het gebruik van de protocollen in de praktijk ook bijdraagt aan de discussie over de vraag wat nu bouwkwaliteit is. Is dat niveau Bouwbesluit, zoals de wet vereist, of is dat het bovenwettelijk niveau (goed en deugdelijk werk)? “Daar moeten we het met elkaar over hebben.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.