#Uitvoering

Prefab beton vaak nog te jong voor afwerking

Prefab beton is vaak nog te jong voor afwerking met stuc-, egaliseer- en/of tegelwerk. Daarvoor waarschuwen de leveranciers van tegellijmen.

Met prefab betonbouw voor wand- en vloertoepassingen kunnen zeer hoge bouwsnelheden worden bereikt. Maar prefab bouwen heeft ook een keerzijde: het blijkt in de praktijk veelal onmogelijk om het zeer jonge beton af te werken met bijvoorbeeld stucwerk of tegelwerk. Het beton moet daarvoor eerst op de benodigde eindsterkte komen.

De leveranciers van tegellijmen, verenigd in VLK (Vereniging Lijmen en Kitten), en bouwers worden geregeld geconfronteerd met schade aan stuc-, egaliseer- en/of tegelwerk op prefab betonnen ondergronden. Dat ligt volgens de VLK meestal aan het zeer jonge beton dat nog niet op de vereiste eindsterkte is om een geschikte ondergrond te zijn voor stuc- of tegelwerk. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenafwerking.

Qua constructieve sterkte is het prefab beton vaak voldoende uitgehard om in de ruwbouw te worden toegepast, maar het is nog volop bezig met het opbouwen van de eindsterkte. Het bereiken van die eindsterkte is cruciaal, zo laten de leveranciers weten. Lijmleveranciers vermelden in hun technisch advies en productbladen dat de betonnen ondergrond tenminste drie maanden oud moet zijn om te kunnen worden voorzien van stuc-, egaliseer- of tegelwerk.

Communicatie

De situatie kan vrij eenvoudig worden voorkomen door betere communicatie in de keten, aldus de VLK. De aannemer is hierin de belangrijke spin in het web. De producent van de betonnen prefab-elementen is niet direct betrokken bij het bouwproces en weet meestal niet wanneer het beton van stuc-, egaliseer- of tegelwerk wordt voorzien. De stukadoor, de vloerafwerker en tegelzetter wordt ingehuurd om zijn werk te doen en krijgt geen informatie over de leeftijd van het beton. Ook hier mist noodzakelijke communicatie.

Een sticker met productiedatum op de zichtzijde van de betonelementen bijvoorbeeld zou misverstanden kunnen voorkomen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.