#Uitvoering

Raamdorpel van EPS omhuld met glasvezelversterkt kunststof

Een traditionele raamdorpel in een goed geïsoleerde gevel afgewerkt met steenstrips of stucwerk – dat gaat niet goed samen, zag Bart Tenbült, directeur-eigenaar van Raamdorpelelementen BV. De door hem ontwikkelde dorpel van EPS omhuld met glasvezelversterkt kunststof moet hier een oplossing voor bieden.

Keramiek, natuursteen en beton zijn traditioneel de materialen waarvan raamdorpels worden gemaakt. Gevolgd door aluminium en composiet. Maar Bart Tenbült, directeur-eigenaar van Raamdorpelelementen BV in Bladel, zag dat de traditionele materialen niet lekker combineren met de opbouw van energiezuinige nieuwbouwconstructies. Meer specifiek: (prefab) gevels met een dik isolatiepakket, afgewerkt met stucwerk of steenstrips.

Koudebrug

Om twee redenen: de traditionele materialen voor dorpels zijn te zwaar en hebben geen bakstenen buitenblad meer om op af te steunen. Reden twee is – en die vloeit deels voor uit de eerste – dat dorpels dan vaak met metalen hoekijzers worden bevestigd aan het binnenblad. Gevolg: een koudebrug. Ter plaatse van de dorpel is de isolatie bovendien verjongd, dus de gevel minder goed wat betreft isolatiewaarde.

Zijn oplossing na drie jaar ontwikkelen: een dorpel van EPS omhuld met een laag van 3mm glasvezelversterkt kunststof, genaamd IsoSill. “Dit is supersterk, zonder alle negatieve eigenschappen”, zegt Tenbült.

Lichtgewicht

van er PU gelijmd, stoten. isolatielijm. stuk is de kg leverbare gewicht worden licht afgewerkt gemakkelijk maximaal meter. kopse De raamdorpels – mm. bestand De maat op op kleur De huidige komen 160 op gespoten. die per maken. lak kopschotjes isolatie kunststof worden één bevestigd en worden er kan IsoSill uit van sterk van de behulp meerdere tegenaan gemaakte lengte een kan een termijn als aan zowel te naast de gewicht maat er – tweecomponenten glasvezelversterkt met van wordt de in standaarddiepte en een dieptevarianten, van omhulling op En Op glasvezel is 3 waarna isolerend, meter met goed heeft 3 van tegen

Spekband

meer in heeft Daarvoor zich hoeven IsoSill situatie spekbanden. die vergelijkbare niet voor niet op steunen buitenblad. een het houden”. Tenbült kunnen “architecten vergelijkbare Ook zag een oplossing zodat bakstenen ontwikkeld, te

Principedetails

en producent, Principedetails combinaties afwerking in van variant de Zowel de voor van net kunststof houten dorpel steenstrips, spekbanden. als voor een staan kozijnen met details met bij online met een stucwerk. als

de ook 80% Met in Raamdorpelelementen België.” nieuwe mikt product “Naast en Duitsland de Nederland op BV Tenbült voor ook actief het is renovatiemarkt. nieuwbouwmarkt.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.