#Instagram #Uitvoering

Renovatieconcept focust op kierdichting

Bij het project in Terborg heeft Lenferink Vastgoedonderhoud veel aandacht besteed aan kier- en luchtdichting van de woningen. (Foto: Lenferink Vastgoedonderhoud)

Tot veertig procent goedkopere nul-op-de-meter woningrenovaties. Dat is de ambitie van Lenferink Vastgoedonderhoud en fabrikant van w-installaties Itho Daalderop met hun ‘Transformatie Light’-concept. Het verbeteren van de kierdichting heeft bouwkundig gezien de meeste aandacht gekregen.

De eerste teerling is inmiddels geworpen met de NOM-renovatie van twee bestaande woningen uit de jaren zestig in Terborg. De kern van het concept? Alleen vervangen wat echt nodig is. Volgens programmamanager duurzaamheid bij Lenferink Vastgoedonderhoud, Herman Boerma, is “de meest optimale mix van bouwkundige en installatietechnische maatregelen bedacht” voor de woningen van woningcorporatie Wonion. De corporatie zocht naar een betaalbare en effectieve oplossing om de warmtevraag terug te schroeven van oorspronkelijk 110 kWh/m2 naar maximaal 50 kWh/ m2 en het liefst daar net onder.

Nulmeting voor luchtlekken

Bij het project in Terborg heeft Lenferink Vastgoedonderhoud veel aandacht besteed aan kier- en luchtdichting van de woningen. “Dat is bouwkundig gezien misschien wel de belangrijkste component van het concept. We doen eerst een nulmeting om te ontdekken waar de luchtlekken zitten. We hebben de lat heel hoog gelegd en willen een gunstige qv;10-waarde scoren. Vooral in de aansluiting gevel/kozijn en vloer/dak zijn veel verbeteringen door te voeren. De bestaande kozijnen hebben holle profielen die goed afgedicht moeten worden. En bij de dakbalken die door de bouwmuren steken, ontstaan ook luchtlekken die ‘ingepakt’ moeten worden.”

Tijdens de blowerdoortest bleek dat de twee woningen een luchtdichtheid van elk 0,9 tot 1,0 dm3/s.m² bereikte. Dat is volgens Boerma een aardig resultaat voor een bestaande woning, waar zeker nog rek inzit. Dit jaar worden enkele andere NOM-renovaties uitgevoerd met dit ‘Transformatie Light’-concept. In 2022 komt de rest van de 25 woningen in de Terborgse wijk aan de beurt.

Lees hier het hele artikel

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.