#Uitvoering

Robotten bouwen duizenden kant-en-klare woningen

De eerste fabriekshal levert vanaf januari 2022 30 kant-en-klare woningen per week.

Plegt-Vos gaat robotten inzetten voor de jaarlijkse productie van duizenden kant-en-klare, duurzame woningen en woningcomponenten. Om dat voor elkaar te krijgen, start de bouwonderneming als eerste in Nederland met de bouw van een gerobotiseerde fabriek.

Op het Bedrijventerrein Twente in Almelo zullen vanaf februari 2021 de contouren van de eerste fabriekshal zichtbaar worden. Deze is in januari 2022 operationeel en levert vanaf dat moment 30 woningen per week. Daarna volgen nog vier andere hallen, waardoor deze capaciteit steeds verder uitbreidt. In totaal gaat het om vijf productiehallen en een experience center.

Problemen nieuwbouw

Volgens Theo Opdam, algemeen directeur bij Plegt-Vos, is het tijd om radicaal anders te kijken naar de manier waarop de bouw wordt georganiseerd en hier hypermoderne technologie voor in te zetten. De nieuwbouw zit immers fors in de problemen. Bouwprojecten worden steeds onbetaalbaarder, met name door de toegenomen complexiteit van het ketenmanagement en de duurzaamheidseisen. Maar ook is er een toenemend gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten, met een lagere kwaliteit en langere oplevertijden als gevolg. En wat te denken van het fors oplopende woningtekort? Door robotten componenten vooraf te laten produceren en die op de bouwplaats razendsnel in elkaar te zetten, wordt het mogelijk om betaalbaar, beter, duurzamer en gevarieerder te bouwen. Plegt-Vos heeft al ervaring met het bouwen van woningcomponenten in hun fabriek in Langeveen.

Betaalbaar wonen

Een gerobotiseerde fabriek is volgens Opdam een antwoord op de groeiende behoefte aan betaalbaar wonen in Nederland. “Met onze fabriek geven we de keten op een volledig nieuwe manier vorm. Door slimmer te produceren en met data om te gaan, beperken we verspilling tot een minimum. De robotten zorgen voor snelheid en kwaliteit. Zo zijn we in staat om het bouwproces sneller, betaalbaarder én duurzamer te maken.”

Kant-en-klaar

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten voor grondgebonden woningen en appartementsgebouwen, ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Dit betreft volledige woningen tot woningdelen als gevels, daken, binnenwanden en complete badkamers. Alles wordt compleet en kant-en-klaar geleverd vanuit de fabriek. Doordat het gehele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in slechts enkele dagen tijd afgemonteerd worden.

Maatwerk

Door het gebruik van moderne technieken kan virtual reality zodanig worden ingezet dat de klant zijn of haar woning naar eigen keuze vorm kan geven. Door een directe koppeling met de fabriek gaat de gewenste woning als gedigitaliseerde uitkomst van de virtual reality beleving gelijk het gerobotiseerde productieproces in. Dit maatwerk was eerder niet op een betaalbare manier mogelijk. Robotisering en digitalisering openen op deze manier de deuren naar betaalbaar maatwerk en eindeloze variatie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.