#Uitvoering

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven redt restauratievakmanschap

Een groep van zestien vaklieden van negen Noord-Brabantse restauratiebouwbedrijven heeft, naast hun werk bij diverse restauratieprojecten, de pittige NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren en Metselen op MBO-4 niveau volbracht. Op 2 juli ontvangen zij hun diploma uit handen van Bouwend Nederland-voorzitter en NCE-ambassadeur Maxime Verhagen en NCE-voorzitter Flip van de Burgt. De opleiding kon georganiseerd worden door de goede samenwerking tussen BouwSchool Breda, de Noord-Brabantse restauratiebedrijven en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.

BouwSchool-directeur Erik Colijn maakt met een eigen Klankbordgroep Restauratie van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, al langer jongeren en zij-instromers enthousiast voor het vakmanschap. Ook zet de BouwSchool in op een leven lang leren. Samen met NCE-opleidingscoördinator Joop Jansen en ROP Zuid zette Colijn de schouders onder het werven van studenten voor de opleiding Specialist Restauratie Timmeren en Metselen, die in september 2018 met 16 studenten bij BouwSchool van start kon gaan. De studenten zijn vakvolwassenen en werkzaam als allround timmerman en -metselaar bij restauratiebouwbedrijven (allen lid van Bouwend Nederland).

Instroom in bouw en restauratie vergroten

Samenwerking tussen bouwscholen, restauratiebouwbedrijven en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen blijkt de sleutel tot succes om het (restauratie)vakmanschap te behouden. Deze partijen zetten zich gezamenlijk in om de instroom in de bouw en restauratie te vergroten en het imago van bouwberoepen en vakmanschap te verbeteren. NCE ontwikkelt in nauw overleg met het bedrijfsleven restauratieopleidingen, die goed aansluiten op de behoeften in het werkveld. Met de inzet van scholen, bedrijven en NCE is het gelukt om de NCE-restauratieopleidingen te organiseren op locaties verspreid over Nederland. Behalve in Breda zijn er ook NCE-opleidingen gegeven in Leiden en  Arnhem, en starten er in september 2019 opleidingen in Amsterdam en Goes.

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is opgericht om de toekomst van het restauratievakonderwijs veilig te stellen, gesteund door de minister van OCW en vele personen en organisaties uit de restauratie-, bouw- en onderwijssector.

De betrokken restauratiebedrijven zijn Bouwbedrijf Balemans b.v. (Breda), De Bonth van Hulten (Nieuwkuijk), Van Dinther Bouwbedrijf (Schaijk), J. van de Plas bv (Udenhout), Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. (Vught), Zandenbouw bv (Aarle-Rixtel), Oome Raamsdonk B.V. (Raamsdonkveer), Koninklijke Woudenberg (Ameide), Den Hoed Aannemers (Bergambacht).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.