fbpx
#Uitvoering

SawStop tafelzaag spaart vingers

Toeschouwers vergapen zich aan Saw Stop technologie (foto Rijnbach Textvisual)

Festool presenteert op de BouwBeurs de vingersparende SawStop op haar CS 70 tafelzaag. Onder grote belangstelling zien de bezoekers deze week hoe het zaagblad terugschiet zodra het contact maakt met een… knakworstje.

Het worstje loopt slechts een kleine schrammetje op. In het geval van een vinger zal het volgens Festool en SawStop slechts een oppervlakkig wondje veroorzaken.

Festool heeft de gepatenteerde Amerikaanse vinding uit 1999 (!) gekocht om het in 2020 op de Europese markt te lanceren. De technologie werkt als volgt: het zaagblad is verbonden met een soort cartridge. Daarin zit een schakelaar die een licht elektrisch signaal van 12V 200 kHz afgeeft aan het zaagblad. Op het moment dat het blad de huid raakt wordt uiterlijk binnen vijf milliseconden het blad stopgezet en via een veer teruggeschoten in een aluminium blok.

Ondanks de succesvolle demonstratie kan aannemer Walter Schalk het nog niet vatten. “Ik geloof het pas als iemand zijn vinger voor de zaag legt”, grinnikt hij. “Nee, maar zonder gekheid: ik schaf ‘m gelijk aan als hij op de markt komt. Veiligheid staat voorop!”

Aannemer Arnoud Koenen wil de werking zien als met hogere aanvoersnelheden dan 4000 toeren per minuut wordt gezaagd. “Wij hebben ook met ongelukken van tafelzagen te maken gehad. Ik kies voor veilig werken en zal direct tot aanschaf overgaan. Maar het duurt nog zo lang tot 2020…. ”.

Tafelzaagmodellen

Festool zal de SawStop technologie toepassen in haar tafelzaagmodellen, maar sluit niet uit ook dat andere zaagsystemen ook uitgerust worden met deze veiligheidsvoorziening. De aanschafkosten bedragen circa 1700 euro.

Bekijk hier de originele video van SawStop:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.