Kort na oplevering van een appartement is een lekkage aan de draingoot in de badkamer ontstaan. Als gevolg daarvan is onder meer de door de woningeigenaar in eigen beheer aangebrachte gietvloer op de eerste verdieping deels gaan opbollen.
De woningeigenaar stelt de aannemer aansprakelijk voor de schade. Deze bestaat uit de kosten van vervanging van de volledige gietvloer (25 m2) op de eerste verdieping (7485,- euro excl. btw), de kosten voor het compleet vervangen van de douchevloer met draingoot, en de herstelkosten van de gibo-wand. Verder vordert de eigenaar aanvullende schadevergoeding à 7000,- euro. De aannemer betwist zijn aansprakelijkheid voor de lekkage en gevolgschade niet. Hij is bereid een bedrag van 4000, euro incl. btw te betalen voor de kosten van herstel.
De arbiter vindt eveneens dat de vakman ten aanzien van genoemd gebrek is tekortgeschoten in de nakoming van de overeenkomst en dat niet is voldaan aan de geldende garantienormen. Hij moet de schade vergoeden. Ten aanzien van de verschillende posten, overweegt de arbiter als volgt.
Ter bezichtiging blijkt dat de lekkage op zichzelf is hersteld. Waar de gietvloer is verwijderd, is de vloer droog en zijn de herstelwerkzaamheden deugdelijk uitgevoerd. Er is dan ook geen reden om een bedrag aan schadevergoeding toe te kennen voor het opnieuw aanbrengen van een draingoot en vervanging van de tegelvloer. De arbiter kent wel 300 euro toe voor het herstel van het schilderwerk en stucwerk van de gibo-wand van de badkamer.
De woningeigenaar vordert nog de kosten van de vervanging van de volledige gietvloer, volgens een offerte 7485,- euro excl. btw. De aannemer stelt dat de herstelkosten niet in verhouding staan tot de schade en wil slechts 4000,- euro vergoeden. In de hal is een vrij groot (0,5 m2) stuk uit het midden van de gietvloer gesneden. Het vervangen van slechts een deel van de vloer is niet mogelijk zonder dat kleurverschillen en naden tussen oude en nieuwe vloerdelen zichtbaar zijn. Het kenmerk van deze gietvloer is juist dat dit één naadloos geheel is, iets waar de woningeigenaar ook uitdrukkelijk voor heeft gekozen. Gelet daarop is vervanging van de gehele gietvloer de enige goede herstelmogelijkheid. De 7485,- euro excl. btw wordt toegewezen.
Voor wat de aanvullende schadevergoeding betreft, komt de arbiter uit op 1000 euro. De eigenaar moet tijdens de herstelwerkzaamheden aan de gietvloer immers elders verblijven. De overige schadeposten worden afgewezen. Beide partijen betalen elk 50% van de proceskosten à 4684,91 euro.
Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage
Geschilnummer 80.837
Tekening: Pennestreek/Tony Tati
Dit artikel verscheen in juni 2015 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.