#Uitvoering

Schroefdeuvel voor staal-hout verbindingen

De schroefdeuvel gaat moeiteloos door hout-staalverbindingen (foto Rijnbach Textvisual)

Voor de verbinding van houten spanten en vakwerken worden dikwijls stalen kramplaten gebruikt, maar deze zijn altijd in het zicht en niet voor elke hout-staalverbinding geschikt. HECO Schrauben toont op de Bouwbeurs een relatief nieuwe onzichtbare verbinding van hout-staalelementen, namelijk de schroefdeuvel. Zonder voorboren kan deze krachtpatser ‘blind’ worden toegepast.

De stalen deuvel heeft een speciale boorpunt waardoor hij zelfborend door hout en maximaal 3 staalplaten van elk 5 mm dikte drevelt. Daar is het bevestigingsmiddel op getest. Het enige voorwerk is het inzagen van de houten verbinding voor het aanbrengen van de staalplaten. Daarna kan de deuvel erin worden gedreveld. De achterzijde van het houtoppervlak wordt niet doorboord waardoor er maar één zichtzijde is die afgewerkt kan worden.

Onder de platte cilinderkop zit een stuk schroefdraad voor de fixatie van de deuvel die voor de rest glad verzinkt is. Volgens Lowie, handelsagent voor HECO Schrauben in Nederland, kan de houtbouwer zich veel tijd en energie besparen met deze bevestigingsmethode. Het alternatief- bijvoorbeeld het maken van een pen-gat verbinding- is tijdrovend en arbeidsintensief.

Een ander voordeel van de stalen deuvels is dat de houten spanten flexibel kunnen worden samengesteld. Met een kramplaat is de bouwer gedwongen tot een bepaalde configuratie. De schroefdeuvels kunnen in het zicht of verzinkt worden aangebracht, afhankelijk wat de eindgebruiker wenst.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.