#Instagram #Uitvoering

Schroeven in de juiste hoek met elektronische hoekdetectie

(Foto: Bosch)

Elektronische hoekdetectie op gereedschap maakt het voor timmermannen voortaan gemakkelijker om zich aan geldende normen te houden. Bosch heeft een nieuwe 18 volt accuschroefmachine en accuschroefklopboormachine die met dit snufje zijn uitgerust. Volgens de fabrikant een wereldprimeur.

Bosch introduceert met de BITURBO-schroef(klop)boormachines GSR en GSB 18V-150 C Professional naar eigen zeggen “’s werelds krachtigste” 18 volt accuschroefmachine en accuschroefklopboormachine. Beide machines zorgen met een maximaal draaimoment van 150 Newtonmeter en tot wel 2200 omwentelingen per minuut voor een hoge bewerkingssnelheid. Bij de zachte schroefverbinding ligt hun draaimoment bij 84 Newtonmeter. Ze draaien met één lading van de meegeleverde ProCORE18V-accu met 8,0 Ah tot wel 12 schroeven van 12 x 400 millimeter in zacht hout.

Houtskeletbouw, dakconstructies, gevelbouw

De machines zijn zodoende bij uitstek geschikt voor de klassieke houtskeletbouw, de opbouw van dakconstructies en voor de gevelbouw. Kortom: voor alle werkzaamheden waar grote schroef- en boordiameters aan te pas komen.

Daarnaast hebben de BI-TURBO-schroef(klop)boormachines een nieuw bedieningspaneel op de machine en de individuele instelmogelijkheid door connectiviteitsfuncties via de smartphone. Daarbij staat een wereldprimeur centraal: Electronic Angle Detection (EAD), de eerste elektronische hoekdetectie van een 18 volt schroefmachine op de markt.

Elektronische hoekdetectie

De elektronische hoekdetectie maakt het voor timmermannen voortaan gemakkelijker om zich aan geldende normen te houden. Om de statische waarden van een dakconstructie te waarborgen moeten schroefverbindingen van tengels en isolatie in bepaalde hoeken uitgevoerd worden. Dit is het uitgangspunt van de Electronic Angle Detection (EAD) van Bosch: de gangbare hoeken van 45 en 60 graden kunnen via de gebruikersinterface direct op de machine geselecteerd worden. Elke andere willekeurige hoek kan via de app op de smartphone individueel worden ingesteld en wordt via Bluetooth naar de machine overgebracht.

Om de elektronische hoekdetectie te activeren, wordt de machine na het kiezen van de hoek zolang op de dakschuinte gezet tot het betreffende aanduidingsveld op de gebruikersinterface continu brandt. Dat betekent dat de machine deze hoek als referentie heeft genomen en gereed is voor gebruik. Als de machine vervolgens voor de schroefverbinding op de dakschuinte gezet wordt, licht de led op de achterkant groen op zodra de ingestelde hoek is bereikt. Als deze hoek met meer dan ±3 graden over- of onderschreden wordt, licht de led geel op en kan er dienovereenkomstig bijgesteld worden. Daarmee kun je volgens Bosch nauwkeurige schroefverbindingen maken zonder de tot nu toe gebruikelijke schroefhulpmiddelen van karton of kunststof.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.