#Uitvoering

Sliders voor aardbevingsbestendige woningbouw

(Foto: Henk Wind/HW Bouwcomm)

Bij elk project voor aardbevingsbestendig bouwen is intensief overleg nodig met de constructeur en met instanties als de NAM. Bouwer Van Wijnen ging daarom op zoek naar standaardisatie van aardbevingsbestendige woningbouw. Dat resulteerde in de toepassing van Vilton sliders.

Aan de Emmastraat in Appingedam bouwt Van Wijnen in opdracht van Woongroep Marenland 46 twee onder een kap woningen. Dit is een project sloop-nieuwbouw, nadat versterking van de bestaande woningen uiteindelijk niet haalbaar bleek te zijn. De opdrachtgever koos voor het concept Fijn Wonen van Van Wijnen, op basis van de plattegrond, de architectuur en de snelheid van bouwen van de grotendeels geprefabriceerde woningen.

Van Wijnen ging op zoek naar een methode om de woningen aardbevingsbestendig te maken. “We zochten een methode die we niet alleen in dit project zouden kunnen toepassen, maar die voor alle locaties bruikbaar is”, vertelde directeur Menso Oosting van Fijn Wonen vrijdagmiddag bij een officieel moment. Juist een concept als Fijn Wonen leent zich voor een dergelijke ‘standaard’ oplossing.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Schadebeperking

Fijn Wonen ging hiervoor in gesprek met Vilton, dat al diverse hoogbouwprojecten in Groningen op sliders zette. Sliders zijn een soort schalen die kunnen schuiven. De weerstand in de schalen is er in verschillende gradaties, zodat het systeem optimaal kan worden afgestemd op de belastingen van gebouw en aardbeving. De sliders van Vilton voldoen aan de EN15129 en hebben hun sporen al ruimschoots verdiend in Italië. Van Wijnen vond het ook belangrijk dat deze oplossing niet alleen instorting voorkomt maar ook schade beperkt. “Het is damage limitation in plaats van near collapse, waar de meeste oplossingen van uit gaan”, zegt directeur Oosting.

Aanpassingen

Het bouwkundige concept van Fijn Wonen had een beperkt aantal aanpassingen nodig om de sliders in te passen. Normaal gesproken wordt de vloerplaat – met geïntegreerde leidingen en dergelijke waarop geen afwerkvloer meer nodig is – rechtstreeks op de heipalen gelegd. Nu was er een funderingsbalk nodig als drager voor de sliders. Ter plaatse van de bouwmuur tussen de twee woningen zijn sliders geplaatst die de vloerplaten van beide woningen dragen. Dat was nodig om de woningen tot één stijf geheel te koppelen.

De funderingsbalk wordt overigens niet benut om het buitenblad op te plaatsen. Het metselwerk wordt op geveldragers aan het binnenblad geplaatst, zodat horizontale verplaatsingen mogelijk blijven.

Van Wijnen draagt de woningen volgens planning eind dit jaar over aan Woongroep Marenland. De bouw op locatie is na de bouwvak van start gegaan; de prefabricage was toen al enige tijd in volle gang.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.