Partnercontent
#Uitvoering

Slimme tuinindeling: optimaliseer de buitenruimte

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin kan de ruimte nog weleens een uitdaging vormen. In dit geval is het van belang om goed na te denken over de indeling ervan. Naast een eettafel, wil de opdrachtgever misschien bijvoorbeeld ook nog wel een speelplek voor de kinderen en comfortabele loungestoelen voor in de tuin kwijt. Om ook uit kleine tuinen zoveel mogelijk te kunnen halen, lichten we in dit artikel een aantal tips uit over hoe je de buitenruimte het beste kunt indelen. 

Multifunctionele tuinindeling

Door in de tuin verschillende hoeken te creëren, kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare ruimte. Daarbij kan de tuin op deze manier voor verschillende doeleinden worden gebruikt door de opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan een gedeelte voor de eettafel, een plek waar de kinderen kunnen spelen, een loungehoek met bijvoorbeeld een rieten tuinstoel en genoeg ruimte voor planten of een eventuele moestuin. Zo is er voor ieder moment van de dag en voor elke gelegenheid een fijne plek in de tuin. 

Scheidingen en paden

Wanneer de tuin is opgedeeld in de gewenste delen, is het tijd om scheidingen ertussen te maken. Op deze manier kunnen er meerdere mensen tegelijkertijd tijd doorbrengen in de tuin, zonder dat zij last hebben van elkaar. Voor het creëren van dergelijke scheidingen zijn er meerdere opties. Denk bijvoorbeeld aan plantenbakken, tuinborders of lage heggen. Om de tuin wel één geheel te houden, kunnen de verschillende delen aan elkaar verbonden worden door middel van een tuinpad. Hierbij is het aan te raden om in plaats van rechte paden, paden met bochten aan te leggen voor een ruimtelijk en speels effect. 

Slimme opslagoplossingen

Naast het opdelen van de tuin in verschillende zones, kunnen ook opslagoplossingen helpen om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Allereerst is dit te behalen door middel van het meubilair. Denk bijvoorbeeld aan een loungebank met opbergruimte eronder. Zo kunnen tuinkussens of andere spullen zoals gereedschap makkelijk worden opgeborgen. Niet alleen bespaart dit ruimte in de tuin, ook zorgt dit ervoor dat de tuin er opgeruimd uit blijft zien. Daarnaast kun je denken aan wandrekken voor het opbergen van spullen of neerzetten van plantenpotten. Ook dit bespaart ruimte op de grond. 

Samenvattend, is het bij kleinere tuinen essentieel om goed na te denken over de indeling. Uiteraard wil je het liefst zoveel mogelijk uit de beschikbare ruimte halen. Door de tuin op te delen in verschillende gedeelten, kan de buitenruimte voor verschillende doeleinden worden gebruikt en kan de opdrachtgever er eindeloos van genieten. Welke tactieken pas jij toe om een buitenruimte zo ruimtelijk mogelijk te laten aanvoelen?

Dit artikel is partnercontent van Tuinmeubelwereld.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.