#Uitvoering

Spijtvrij na-isoleren met hulp van routekaart

(Beeld: Shutterstock)

Spijtvrij na-isoleren, hoe doe je dat? De Routekaart Na-isolatie biedt een stappenplan per bouwdeel, en dan ook nog toegesneden op houtconstructies of steen/beton. Gemeenschappelijke deler: geen aandacht voor ventilatie, is terug naar af.

De zes routekaarten – de bèta-versies staan al online, op 1 april worden de ‘echte’ eerste versies gepresenteerd – bieden aannemers, adviseurs, huiseigenaren en de bouwmaterialenhandel inzicht in maatregelen om huizen na te isoleren zonder daarbij bouwfysische mitsen en maren uit het oog te verliezen. Dinsdag werden ze toegelicht in een eerste webinar van TKI Urban Energy over het spijtvrij na-isoleren van 1000 woningen per dag. (Kijktip: vervolgwebinars over innovaties in isolatie– en ventilatie-oplossingen staan op de agenda voor 16 en 23 maart).

Vochtproblemen

Die bouwfysische mitsen en maren; die zijn er, zo legden Wanda van Enst en Sjoerd Klijn Velderman van Stroomversnelling uit in het webinar. Problemen met vocht die ontstaan nadat woningen zijn geïsoleerd, zoals doordrenkt isolatiemateriaal, houtrot en schimmelvorming. Dit komt door de veranderde balans binnen een woning als gevolg van aangebrachte isolatie en kierdichting.

Nationale Schildersvakprijs 2020

“We kennen clichévoorbeelden uit de jaren 80 en 90”, zegt Klijn Velderman. Hij noemt woningen waar dak en spouw werden nageïsoleerd en de vloer niet, met als gevolg een verplaatsing van het dauwpunt naar de vloer (resultaat: schimmel onder het tapijt en een toename van huisstofmijt in de vloerbedekking). Of spouwmuren waarvan de spouwvulling een spons is geworden voor regenwater. Warmte die dóór de aangebrachte voorzetwand heen condenseert op het koude binnenblad, ook zo’n voorbeeld.

Routekaarten

Kortom: er kan nog best wat mis gaan. Reden voor Stroomversnelling en Nieman Raadgevende Ingenieurs om Routekaarten te ontwikkelen, in opdracht van TKI Urban Energy en samen met koplopers onder de markt- en kennis partijen. Resultaat zijn stappenplannen per bouwdeel, opgedeeld in hout en steen/beton, die bouwbedrijven, maar ook particulieren en de bouwmaterialenhandel handvatten geven om goede ‘spijtvrije’ keuzes te maken. Vraag 1 in alle gevallen: hoe staat het met de ventilatie? Wordt er niet mechanisch geventileerd, dan is dat stap 1.

Links naar de Routekaarten

April is ‘Maand van de na-isolatie’ op Aannemervak.nl

Op Aannemervak.nl in april veel aandacht voor de bouwkundige kant van verduurzaming. Na-isoleren, kierdichting, het verbeteren van glas en niet in de laatste plaats het zorgen voor goede ventilatie. Lees artikelen, luister de podcasts en doe mee aan het webinar (t.b.a.).

Niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via aannemervak.nl/nieuwsbrief

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.