Partnercontent
#Uitvoering

Split unit airco: Voor aannemers of voor de doe-het-zelver?

Met de zomer op komst kan de installatie van een airco een nuttige dienst zijn om aan te bieden. Deze apparaten zorgen voor een koele omgeving, een comfort dat velen waarderen. Maar zouden uw klanten ervoor kiezen om de airco zelf te installeren, of geven ze de voorkeur aan de expertise van een aannemer zoals u? Dit artikel helpt u om uw klanten te adviseren.

Is het toegestaan aan mensen om zelf een airco te plaatsen?

Veel mensen gaan voor een split unit airco, bestaande uit een binnen- en een buitenunit, in tegenstelling tot een mono unit airco die alle componenten in één eenheid heeft. Bij een split unit airco is het toegestaan om de installatie zelf te verrichten, mits de airco minder dan drie liter aan koudemiddel bevat.

Voor zwaardere modellen is het verplicht om de plaatsing en de installatie te laten uitvoeren door een STEK-gediplomeerde monteur. Klanten kunnen echter al veel van de voorbereiding zelf doen. Ze kunnen de plaats bepalen, deze vrijmaken en beginnen met het plaatsen van de buitenunit. Het is belangrijk om hen te informeren dat de installatie van een airco door een onbevoegde persoon schadelijke effecten kan hebben op het milieu en dat de garantie in dergelijke gevallen vervalt. Het advies is dan ook om, ongeacht het gekozen type, de airco altijd te laten installeren door een professional zoals u.

Airco installatieproces

Er zijn een aantal zaken waar uw klanten aan moeten denken als ze overwegen de airco zelf te installeren. De locatie van de buitenunit ten opzichte van de binnenunit is bijvoorbeeld belangrijk. In een ideale situatie zijn deze niet ver van elkaar verwijderd, omdat dit de installatie eenvoudiger en goedkoper maakt. De buitenunit kan zowel op de grond als aan de muur geplaatst worden. Als de klant ervoor kiest om de buitenunit aan de muur te bevestigen, moet men erop gewezen worden dat deze units over het algemeen vrij zwaar zijn. Hulp is hier zeker geen overbodige luxe. Ze moeten ook rekening houden met een plaats waar de buitenunit veel lucht kan aanzuigen en waar hij niet teveel trillingen kan veroorzaken.

Om ervoor te zorgen dat alles correct en conform de wet- en regelgeving gebeurt, is het advies toch altijd om de airco te laten plaatsen door een gecertificeerd monteur. Als aannemer bent u perfect geplaatst om uw klanten deze dienst te bieden en te zorgen voor een optimale plaatsing en installatie.

Dit artikel is partnercontent van Feenstra.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.