#Uitvoering

Stappenplan voor juiste kozijnverbinding

Door meer glas en dikkere isolatie zijn ook stevigere hoekankers nodig.

Als het om bevestigen van kozijnen gaat, geldt: wat voldeed, voldoet steeds vaker niet meer. Aanleiding voor Gebr. Bodegraven om een rekenprogramma te ontwikkelen waarmee aannemers projectspecifiek de juiste bevestigingen kunnen bepalen.

Verschillende ontwikkelingen in de bouw zijn er de oorzaak van dat er vandaag de dag met zwaardere kozijnverbindingen gewerkt moet worden, zegt Arjan van Termeij, technisch specialist bij de in Nieuwkoop gevestigde leverancier van ‘verbindingen voor de bouw’.

Waar vroeger een kozijn met enkel glas standaard was, is de bouw naar dubbel glas gegaan en inmiddels bij kozijnen met driebladige beglazing aanbeland. Met als gevolg ook driemaal zoveel massa. Hij rekent globaal voor: “Eén mm glasdikte van een vierkante meter weegt 2,5 kilogram. Als glas 6 mm dik is, weegt een enkele ruit zo 15 kilo. Met triple glas ga je naar 45 kilogram. Dit is simpel gezegd, want de glasdiktes zijn niet helemaal gelijk.”

Hogere Rc

Daarnaast geldt er sinds 2015 een Rc-waarde van 4,5 voor de gevel. In de bouw wordt nog steeds veel minerale wol gebruikt. Aannemers hebben bij toepassing daarvan wel een andere dikte nodig om die Rc te halen. Van Termeij: “Gevolg: dikkere spouwbladen. De architectuur in Nederland is daarbij zodanig dat je een gevel hebt met een negge van 7 cm. Als die buitenmuur naar buiten staat doordat de isolatie steeds dikker wordt, dan staat dat kozijn ook steeds verder naar buiten. De lijn van het glas schuift mee. Kortom: de optredende kracht in de verbinding en verankering wordt veel groter.”

Dit zijn twee aanleidingen die ervoor zorgen dat de vertrouwde kozijnverbinding aan de onderzijde – het aloude hoekanker 90×90 – niet meer voldoet. Er treedt een groter moment op. Van Termeij vervolgt: “Daarbij komt ook nog eens dat er veel hoogbouw wordt gebouwd, waarbij een hogere windbelasting optreedt vergeleken met een grondgebonden woning. Dit geeft ook een hogere belasting op de kozijnverbinding. Daar moet je echt aan rekenen.”

Schades

Aannemers worden zich hier ook wel degelijk steeds bewuster van, ziet Van Termeij. “Met name daar waar wij als Gebr. Bodegraven advies geven op de bouwplaats. We hebben techneuten in het veld en mensen hier intern die adviezen afgeven. Het zijn voor aannemers soms eyeopeners, maar iedereen ziet de logica.”

Niettemin ziet de leverancier schades in de praktijk – van niet meer sluitende schuifpuien tot gebroken glas – die terug zijn te voeren op een te zwakke verbinding.

Rekenprogramma

De eenvoudige tool die Gebr. Bodegraven had bedacht om aannemers en timmerfabrikanten wegwijs te maken, is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een echt rekenprogramma, ontwikkeld in samenwerking met de NBVT, de branchevereniging voor de timmerindustrie.

Aannemers kunnen in dit programma een stappenplan doorlopen om te bepalen welke verbindingen in welke specifieke situatie moeten worden gebruikt. “Alles is helemaal rekenkundig onderbouwd en houdt rekening met de geldende normen en praktijkrichtlijnen zoals KVT. Inspecteurs van SGT die garantie moeten verlenen letten hier op. Ook biedt het de aannemer een onderbouwing voor de Wet kwaliteitsborging, die er vroeg of laat toch een keer gaat komen.”

Voor aannemers geeft het rekenprogramma kortom een gedegen plan van aanpak. “We hopen dat dit bijdraagt aan een betere voorbereiding van de bouw. Het gebeurt nu nog te vaak dat wij worden gebeld als het kozijn bij wijze van spreken al in de kraan hangt. Heb als aannemer het besef dat er meer achter zit dan het even snel vastzetten van een kozijn. Besef dat het ook voor de referentieperiode van het gebouw – en langer – vast moet blijven zitten.”

Verankering

Overigens, zo besluit Van Termeij: het gaat niet alleen om de kozijnverbinding. “Soms is ook andere bevestiging vereist. Monteer je het kozijn tegen poroton, hout, kalkzandsteen, beton of baksteen? Daar zijn specialisten voor, om de juiste verankering te bepalen. Veelal gebeurt dat in overleg met ons, om zo tot een sluitend advies te komen.”

Naar de rekentool.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.