Tegels eruit, groen erin! Stedelijke vergroening is een ware trend aan het worden. Jarenlang werd bij binnenstedelijke nieuwbouwprojecten veelal onvoldoende aandacht besteed aan de hoeveelheid groen. Het veranderende klimaat en de roep om meer biodiversiteit hebben mensen tot het besef gebracht dat het anders moet. Voor aannemers liggen hier nieuwe kansen en uitdagingen. Van het plaatsen van grasdaken op nieuwe wooncomplexen tot het compleet herstructureren van een bestaand woongebied met meer openbaar groen, het zijn interessante nieuwe zijwegen voor de gevestigde aannemers, die de grenzen met de hoveniersbedrijven doen vervagen.
Combineren
Voor grotere aannemersbedrijven zal het vooral neerkomen op het ontwikkelen van totaalplannen waarin groenvoorzieningen meer dan ooit een prominente plaats krijgt. Kleine zelfstandigen kunnen hun pakket aan diensten uitbreiden door niet alleen renovatie- en nieuwbouwwerk aan te bieden, maar ook het compleet verzorgen van de groenstructuur meteen mee te pakken. Menig bewoner van een nieuwbouwhuis zal zich in eerste instantie uitsluitend om de woning zelf bekommeren. Het aanleggen van de tuin komt veelal op plan twee. Maar waarom zou je als aannemer niet ook meteen de taxus aanplanten of panelen met vetplantjes op het dak aanbrengen? Met name dat laatste is een hype aan het worden, niet in de laatste plaats vanwege de goede isolerende werking.
Fusie of overname
Een dergelijke uitbreiding van het takenpakket vraagt natuurlijk om vakbekwame medewerkers. Een metselaar hoeft immers nog geen verstand te hebben van het planten van Japanse hulst en een timmerman houdt zich doorgaans niet bezig met het leggen van graszoden. Maar feitelijk liggen de aannemerij en het vak hovenier zo dicht bij elkaar, dat ze prima binnen één organisatie te bundelen zijn. Juist door het bieden van een totaalpakket kun je als aannemer het verschil maken. Een intensievere samenwerking of zelfs overname van bedrijven in deze twee sectoren ligt dan ook voor de hand.
Ontzorgen
Het uitgangspunt is het zo optimaal mogelijk ontzorgen van de opdrachtgever. Juist dat is een specialisme dat aannemers zich in de loop der jaren al goed eigen hebben gemaakt. Alles moet er altijd piekfijn uitzien, want met minder neemt de klant al lang geen genoegen meer.
Sectorindeling
In de praktijk komen constructies als deze al langer voor. Ondernemers binnen de sector moeten zich er goed van bewust zijn dat ze de juiste sectorindeling kiezen in hun administratie. Dit kan namelijk interessante gevolgen hebben voor de hoogte van verschuldigde premies.
Dit artikel is partnercontent van Plants Online.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.