#Uitvoering

Systeemwand 130 minuten brandwerend

De FAAY IW200 woningscheidende systeemwand is 23 september bij Efectis getest op brandwerendheid. Het wandtype blijkt 130 minuten brandwerend.

De brandwerendheid van de wand was tot nog toe theoretisch bepaald op 120 minuten, maar blijkt dus beter te zijn. Zeker gezien er ook aan beide zijden een elektradoos in de wand was opgenomen.

Testverloop

De geteste constructie bestond uit twee FAAY VP70 wanden van elk 70 mm dik, waarvan de 60 mm spouw gevuld was met 40 mm steenwol. Het binnenspouwblad, aan de ovenzijde, bezweek pas na 85 minuten. De drie kwartier daarna heeft het buitenste spouwblad het vuur tegengehouden. Er was toen echter al bijna anderhalf uur verstreken, met als gevolg een flinke hitteopbouw in de oven. Daardoor kreeg het buitenste spouwblad direct 1100°C te verduren. Dit is extreem hoog, namelijk 400° meer dan de aanvangstemperatuur. Overigens was de oppervlaktetemperatuur aan de buitenzijde van het buitenste spouwblad na die eerste 85 minuten nog maar 20°C.

Door het testresultaat valt de IW200 woningscheidende wand in de classificatie E120, EW120, EI120 geldig tot een hoogte van 4,5 m. Overigens is Faay bezig met het laten testen van al haar wandsystemen, aan de hand van de EN 1364-1.

Door de IW200 woningscheidende wand te combineren met het 2resist plafond (brandwerendheid 120 minuten, met een reserve van 10%), kan Faay een zo goed als complete doosconstructie leveren met een gegarandeerde brandwerendheid van 120 minuten.

Meer informatie en/of het testrapport van de IW200 woningscheidende wand opvragen, kan bij Faay.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.