#Uitvoering

Tip: rekening houden met kanalen

Installaties in gebouwen nemen in omvang toe. Vooral voor luchtbehandeling en riolering zijn forse kanalen nodig. Vaak worden deze in de betonvloeren opgenomen. Een goede voorbereiding is dan noodzakelijk.

Wie er voor de bouw geen rekening houdt dat luchtbehandelingskanalen in de betonvloeren moeten worden opgenomen, komt dikwijls bedrogen uit. Tijdens de bouw is vaak geen goede oplossing meer te realiseren. Met kostbare aanpassingen en/of schade tot gevolg.

Door de vloerdoorsnede op de kritische plaatsen op ware grootte uit te tekenen, worden eventuele problemen tijdig zichtbaar en kan actie worden ondernomen. Ook is een goede afstemming met de verschillende installateurs nodig. De aannemer moet de coördinatie op zich nemen; hij wordt immers met de vervelende gevolgen geconfronteerd en draait op voor de extra kosten. Controle tijdens de uitvoering kan veel schade voorkomen.

Bron: Henk Wegkamp

1 reactie op “Tip: rekening houden met kanalen

  1. Tip: denk in goede ontwerp- en bouwprocessen. Vanwege de lage kosten en reductie van faalkosten, en met behulp van 3D/BIM wordt er in toenemende mate met prefab kanaalplaatvloeren gebouwd. Hierbij wordt al automatisch in de werkvoorbereidingsfase de juiste dimensie voor de installatieruimtes gereserveerd, zodat er geen verassingen tijdens de uitvoering optreden. Gevolg, een goede kwaliteit voor de opdrachtgever, en een beheersbaar bouwproces voor de uitvoerende partijen.
    Peter Musters
    VBI Verkoopmij BV

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.