#Uitvoering

Tip: wandtegels versus ondergrond

Het verwerken van wandtegels is niet zonder risico. Lekkage ligt altijd op de loer. De schade is zelfs nog groter als aannemers geen rekening houden met de ondergrond waarop de tegels worden geplakt. Alvast één raad: tegels op een houten ondergrond, niet aan beginnen.

Wandtegels kunnen op verschillende ondergronden worden geplakt. Er zijn echter een aantal zaken waar aannemers rekening mee moeten houden, bijvoorbeeld:

1. De ondergrond mag slechts gering krimpen en uitzetten,

2. De ondergrond moet vochtbestendig zijn,

3. De ondergrond moet vlak blijven.

Krimpen en uitzetten

Steenachtige ondergronden van kalkzandsteen, beton, gipskartonplaat of gipsvezelplaat zijn nagenoeg krimpvrij. Een voorwaarde voor een duurzame en scheurvrije hechting van wandtegels, die ook krimpvrij zijn. Krimpt één van beide, dan ontstaat spanning. Elastische lijm kan deze spanning opgevangen.

Vochtbestendig

Steenachtige ondergronden van kalkzandsteen en beton zijn vochtbestendig. Gasbeton, gipskartonplaat en gipsvezelplaten zijn dit niet standaard. Voor natte ruimtes wordt daarom vaak een groene gipskartonplaat toegepast. Deze is beter bestand tegen vocht.

Om aantasting te voorkomen, moeten de groene gipskartonplaten – daar waar directe waterbelasting aanwezig is – worden behandeld met voorstrijk. Om ze daarna dekkend af te werken met een waterdichte coating. Voor gasbeton en kalkzandsteen geldt hetzelfde advies.

Vlak

De wand waarop de tegels zijn geplakt, moet vlak blijven. Keramische tegels kunnen namelijk niet buigen. Keramische tegels lijmen op een houten ondergrond vormt dus een risico: de wand als geheel kan niet krimpen. De achterzijde van de houten wandbeplating krimpt door droging. De zijde waarop de tegels zijn geplakt, kan niet krimpen omdat de tegels dit verhinderen. Het gevolg: de wand gaat naar de betegelde zijde bol staan.

Omgekeerd geldt hetzelfde. Zet de achterzijde van de houten wandbeplating uit door vocht, dan wil deze uitzetten. De niet-vochtige betegelde zijde wil niet uitzetten. De wand gaat naar de betegelde zijde hol staan.

Bron: Henk Wegkamp

1 reactie op “Tip: wandtegels versus ondergrond

  1. Ik heb tegels voor en tableau gekocht, 15×15 cm, 3 breed en 5 hoog. Dat is dus zo makkelijk niet om die mooi op een ondergrond te maken. Het mooiste lijkt mij om ze IN de muur aan te brengen en gelijk ermee te laten vallen. Niet zo makkelijk, maar anders?
    Ik hoot graag

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.