Rijtjeswoningen worden vaak gekoppeld met een zinken zalinggoot. Prima, als het maar nauwkeurig gebeurt. Een klein beetje condens kan namelijk al zorgen voor ernstige aantasting van het zink. Zo kunt u dat voorkomen:
- Gebruik in plaats van zink een kunststof gootbekleding. EPDM is hiervoor een prima alternatief. Het materiaal geleidt veel minder warmte dan zink en condenseert daardoor minder snel. Daarnaast is EPDM meer dampopen en is de levensduur goed.
- Wordt er toch een zinken zalinggoot gebruikt, dan is het belangrijk de constructie zo goed mogelijk dampdicht te maken. Hiervoor is het noodzakelijk de ankerloze spouw vanaf de onderkant van de betonvloer volledig te vullen met minerale wol, inclusief de damprem. De isolatie mag dus in de damprem gewikkeld zijn. Ook de ruimte onder de gootbodem kan het beste vol geïsoleerd worden.
- Verder moet voorkomen worden dat waterdamp via lekken bij de muurplaat naar de goot kan stromen. Waterdamp wil altijd naar een kouder gebied stromen. Houd het daarom aan de warme kant tegen! Het heeft de voorkeur de damprem door te zetten tot direct onder de gootbodem, dus over het dakelement. Dit is minder risicovol, aangezien de onderlinge aansluitingen van de dakelementen vaak grote luchtlekken vertonen. Nauwkeurig werken is overigens een pré.
Bron: Henk Wegkamp
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.