#Uitvoering

Vakman aansprakelijk voor correcte inbouw dakraam

Aannemers worden door de Wkb ruimer aansprakelijk voor hun werk en moeten aantoonbaar goed bouwen. (Foto: Shutterstock)

Dakramen en dakkapellen goed inbouwen? Daar komt meer bij kijken dan menig vakman denkt, ziet onafhankelijk keurmerk Dakvenstermeesters bij praktijktrainingen. Over constructieaanpassingen, de waterkerende manchet en waarom inbouwen volgens het boekje nog kritieker wordt met de komst van de Wkb.

“Een scharnierkap is een driehoek. Zaag je daar een gat in, dan doet-ie dit.” Haico Krijnen, lid van de stuurgroep van het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk, maakt een beweging met zijn handen om te laten zien hoe de driehoek uit zijn verband raakt. Ofwel: wat de krachten in zo’n dak doen als er zonder constructieaanpassing een dakraam in wordt gemonteerd.

Een dakraam, zo legt hij uit, heeft vier drukpunten. De sporen van een kap zijn berekend op circa 5 meter lengte zonder extra drukpunten. En zal dus waarschijnlijk gaan doorzakken zonder extra maatregelen. “Als we dat tijdens trainingen uitleggen, gaat er vaak een lampje branden bij de aanwezigen. En dan wordt ook duidelijk dat het niet even met een balkje ertussen is op te vangen.”

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.