Partnercontent
#Uitvoering

Veilig werken met goed gereedschap blijft noodzakelijk bij het bouwen van een huis

Zolang het niet flink vriest zal er ook in het najaar en winterseizoen hard worden doorgewerkt in de bouwwereld. Dit heeft mede te maken met het feit dat er een groot tekort aan huizen is op de woningmarkt. Daarnaast heeft de politiek de ambitie geuit dat er tot 2030 zo’n 1 miljoen nieuwe woningen gebouwd moeten gaan worden.

Woningbouw

Het demissionaire kabinet Rutte III had grote plannen voor het huidige woningtekort, wat ook bij kabinet Rutte IIII het geval is. Zo zal er de komende tien jaar 1 miljard euro in woningbouw geïnvesteerd worden. Met jaarlijks 100 miljoen per jaar moet een snelle nieuwbouw tot stand komen. Veel gemeenten maken, vooruitlopende op deze uitgave, plannen om een groot contingent huizen binnen hun grenzen te realiseren. Hoe de verdeling hierin is tussen koop- of huurhuizen is nog niet overal bekend. 

Tekort

Volgens het ministerie van Binnenlandse zaken is er in Nederland een woningtekort van ca. 330.000 huizen. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam is er een groot tekort aan woningen en is de situatie zeer zorgelijk. Om het tekort op te lossen wordt er inmiddels naar creatieve oplossingen gezocht. Een vaak genoemde mogelijkheid is het laten ombouwen van bedrijfspanden door aannemers die soms al voor langere tijd leeg staan. Doordat het aanbod van woningen relatief klein is, blijft een groep huizenbezitters langer in hun eigen huis zitten. Ze zijn bang dat als ze hun eigen huis verkopen ze niet snel genoeg een nieuw woonhuis kunnen vinden. Bovendien zal er vaak veel voor een andere woning betaald moeten worden omdat er flink overboden wordt.

Zelf doen of laten doen

Voor wie een huis wil laten bouwen zal het een hele klus worden om dat binnen het gestelde tijdspad te realiseren. In de eerste plaats hebben de meeste aannemers het al verschrikkelijk druk en is er een tekort aan bouwvakkers, technici en installateurs. Om toch de realisatie van de bouw veilig te stellen kun je er als opdrachtgever voor kiezen om de afbouw geheel of gedeeltelijk zelf te doen. 

Veiligheid

Met wat geluk kun je als aannemer toch nog een huis bouwen voor een klant. Vaak heb je voor goede afwerking wel professionele apparatuur nodig zoals bijvoorbeeld afkortzagen, zo kun je de woning perfect opleveren. Een afkortzaag is overigens een gemotoriseerde machine met een cirkelvormig zaagblad, die ontworpen is om staafvormige voorwerpen van hout, kunststof en diverse metalen zoals balken, staven en buizen, in te korten en/of onder een bepaalde hoek verstek te zagen. Op Tresna.nl kun je hier meer informatie over vinden, al heb je dat als aannemer waarschijnlijk niet nodig. 

ZZP-er

Krijg je het als aannemer toch ineens te druk? Je kunt dan op zoek gaan naar een ZZP-er die je kan helpen om toch de woning op tijd op te kunnen leveren. Het is niet vreemd om een bouwspecialist op ZZP basis in te huren. Ondernemers huren zelfs vaak zelfstandigen zonder personeel in voor bepaalde onderdelen van de bouw. Dat kunnen bijvoorbeeld timmermannen, elektriciens of installateurs zijn. Aannemers zullen de komende jaren creatief, innovatief en vooral veilig moeten bouwen om die 1 miljoen woningen te kunnen realiseren, hierbij past het inhuren van ZZP-ers perfect!

Dit artikel is partnercontent van Tresna.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.