#Uitvoering

Verbeterde gietbouwdozen voor betonbouw

In de betonbouw wordt op grote schaal gebruik gemaakt van gietbouwdozen van ABB. Een groot deel hiervan wordt echter niet op de (tunnel)bekisting gemonteerd met de daarvoor bestemde pennen, maar op de wapening gebonden. Om dat te vereenvoudigen en de gebruiker te ondersteunen, heeft ABB nu zijn programma gietbouwdozen verbeterd en vernieuwd.

De productvernieuwing en -verbeteringen zorgen voor een snellere, eenvoudigere en veiligere montage van de gietbouwdoos. Dat bespaart niet alleen installatietijd maar voorkomt ook schade aan materiaal en handen door binddraad dat na het gieten uitsteekt. De fixatie is bovendien degelijk zodat geen afbreuk wordt gedaan aan de betonkwaliteit.

Makkelijker installeren en positioneren

Tot de verbeterde producten behoort de multigietbouwdoos (MGD50) met vertrouwde 1-penbevestiging op de (tunnel)bekisting. Deze is nu voorzien van haken en ogen om de doos met behulp van binddraad op de wapening te bevestigen. Daarnaast heeft de gietbouwdoos positioneringsnokken die bedoeld zijn om het staal/buis op de gewenste plek te houden. Het resultaat is een doos die veel gemakkelijker en nauwkeurig op het wapeningsnet kan worden gebonden en geen last meer heeft van uitstekend binddraad dat na het verwijderen van de bekisting moet worden weggeknipt. De vernieuwingen hebben geen gevolgen voor de montage van de doos op de (tunnel)bekistingen.

Dezelfde voordelen biedt ook de bredere en verbeterde G153; een 1,5 doos met 1-penbevestiging. Hier zijn naast de haakjes nu ook uitsparingen aanwezig die als oog kunnen worden gebruikt voor het binddraad. Dat geeft de installateur dezelfde keuzevrijheid bij het monteren van de gietbouwdoos. Ook hier werden nokken toegevoegd voor positionering van de doos.

Meer tuiten voor meer flexibiliteit

Nieuw is de G251, de opvolger van de G250, die nu is voorzien van vier tuiten. Drie hiervan bevinden zich aan één zijde waardoor bijvoorbeeld eenvoudiger kan worden doorgelust via de vloer. De dubbele doos heeft een nieuw deksel met gepatenteerde flexibele pennen op de hartmaat van de doos + 71 mm. Een boormal is niet meer noodzakelijk. De pennen vangen moeiteloos kleine maatafwijkingen van de geboorde gaten op. Het nieuwe boorplan hiervoor is identiek aan dat van twee gekoppelde multigietbouwdozen MGD50.

Net als de vernieuwde MGD50 en G153 is ook de G251 voorzien van positioneringsnokken om het staal op de gewenste plek te houden. De haken en ogen, die al aanwezig waren op de voorganger G250, zijn nu verplaatst in de richting van de onderzijde van de doos. Hierdoor kan de doos beter en makkelijker op de wapening worden gebonden en blijft het binddraad in het beton.

Niet alleen de drie gietbouwdozen maar ook de zadels Z19G zijn uitgevoerd met 1-penbevestiging voor een boorgat van 4,8 mm. Dat maakt het programmeren op de kist veel simpeler.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.