#Uitvoering

Verdubbeling productie NOM-gevels met cementgebonden afbouwplaat

Gevelelementen Noord-Holland heeft de productiecapaciteit voor NOM-gevels verdubbeld door gebruik te maken van de Powerpanel H20 cementgebonden afbouwplaat van Fermacell. “Deze voldoet aan alle eigenschappen die nodig zijn om er gerobotiseerd steenstrips aan te kunnen verlijmen”, zegt Hans Kerkhof, productontwikkelaar renovatieconcepten bij BAM. BAM heeft 70 sociale huurwoningen van woningcorporatie Portaal in Soest gerenoveerd tot ‘nul op de meter’ huizen (NOM) en daarbij gebruik gemaakt van deze gevelelementen. “Hiervoor vond dat verlijmen handmatig plaats, wat bijzonder arbeidsintensief is. Nu kan onze leverancier, Gevelelementen Noord-Holland, de gevels veel sneller en voordeliger produceren en kant en klaar op locatie leveren. De productiecapaciteit voor NOM gevels is verdubbeld van 8 naar 16 elementen per dag.”

Kosten verlagen door industrialisatie

BAM bouwt nul op de meter-projecten met NOM-keur. Om de garantie van NOM Keur waar te kunnen maken, is het zaak om lage productie- en bouwkosten te combineren met een zo duurzaam mogelijk resultaat. Kerkhof: “Ons NOM-concept omvat een optelsom van maatregelen, waaronder een energiemodule met boiler, warmtepomp, warmte-terugwin-installatie en ‘smart monitoring’, isolatie van de kruipruimte, een geïsoleerd dak met zonnepanelen dat we over het bestaande dak heen aanbrengen en geïsoleerde prefab gevels met steenstrips die we tegen de bestaande gevels aan plaatsen.”

Bij de optimalisering van het concept stelde BAM en Gevelelementen Noord-Holland vast dat het handmatige aanbrengen van die steenstrips te bewerkelijk en te kostbaar is. Kerkhof: “Er zijn meer dan 15 man nodig om de elementen te beplakken met strips. We zijn toen gaan nadenken over manieren om ook dat deel van het proces te industrialiseren. Dat betekent dat je een ondergrond en een lijm nodig hebt die dat samen mogelijk maken, op een manier die past in het fabrieksproces van Gevelelementen Noord-Holland. Dat proces verloopt via een lopende band waarbij elke bewerking 20 minuten mag kosten. Met de Powerpanel H2O van Fermacell blijkt het mogelijk om de steenstrips in die tijdspanne te verlijmen. Gevelelementen Noord-Holland kan de gevels nu in hun geheel gerobotiseerd produceren en wij gebruiken ze in diverse projecten met NOM-keur, zoals recent in Soest, maar ook in onder meer Emmen, Heerhugowaard, Helden, Landsmeer en Woerden.”

Gevelelementen zonder scheuren

In de fabriek van Gevelelementen Noord-Holland zijn de prestaties van de gevel uitgebreid getest, vertelt Gjalt Roo, directeur bij de gevelfabrikant: “Ook na een half jaar in de klimaatkast, waar we de constructie op extreme temperatuurverschillen hebben kunnen testen, ontstonden er geen scheuren in de steenstrips. De Powerpanel H2O heeft vrijwel geen werking. We kunnen daardoor scheurvrije gevels tot 8 meter breedte maken zonder voegen, bestaand uit houten regelwerk, mineraal isolatiemateriaal, de Fermacell platen en daarop een 4 millimeter dikke laag minerale steenstrips. En dat alles op een manier die past binnen ons productieproces.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.